Paimioon uusi Vehka-alhon luonnonsuojelualue

0

PAIMIO

Paimion Hevonpäähän on perustettu uusi luonnonsuojelualue. Sen nimi on Vehka-alhon luonnonsuojelualue ja se on kooltaan vajaat kuusi hehtaaria.

Maanomistajat Esa, Lassi, Lotta ja Valtteri Härmälä tekivät jouluaattona päätöksen hakea yhteisesti omistamansa metsäalueen suojelua Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli Metso-ohjelman perusteella.

– Näimme, että se on suojelun arvoinen kaunis alue, ja toisaalta metsätalouden kannalta katsoen hankala kohde, kertoo Esa Härmälä.

Hakupäätöksen hän sanoo syntyneen joulunaikaan kun perhe oli sopivasti koolla.

Härmälä toteaa lyhyesti, että vapaaehtoista metsänsuojelua tukeva Metso-ohjelma on hänen mielestään nykyään erittäin toimiva osa normaalia metsätaloutta. Hänen tietämänsä perusteella viime vuonnakin olisi Metso-ohjelman kautta suojeltu peräti viitisentuhatta hehtaaria eri puolilla maata.

Yksityismailla sijaitsevia luonnonsuojelualueita on koko maassa jo lähemmäs 8000.

Vain muutama

viime vuosiltaVarsinais-Suomen Elyssä on viimeisten kymmenen vuoden aikana tehty Paimion ja Sauvon alueella kauppa- ja YSA- päätöksiä aika harvakseltaan, vajaat toistakymmentä. Kauppoja näiden kahden kunnan alueella on tehty kolme ja rauhoituksia 13, joista yksi määräaikainen (20v.) koski Paimion kaupungin metsäalueita Kriivarissa, ja yksi Suomi 100- luontolahja. Viime vuonna tehtiin vain yksi päätös 2,7 hehtaarin alueesta Paimiossa. Sitä ennen oli pari suojelupäätöstä vuonna 2018.

Tästä tuoreimmasta Vehka-alhon luonnonsuojelualueesta Ely teki päätöksen tammikuussa, ja maanomistajille se tietää 19 000 euron korvausta kun päätös on lainvoimainen. Luonnonsuojelualueen perustamispäätös on pysyvä, ja siitä tehtiin merkintä kiinteistörekisteriin.

Vehka-alhon luonnonsuojelualueella ovat voimassa luonnonsuojelumääräykset, joiden mukaan siellä ei siis tehdä metsätöitä, eikä muitakaan sellaisia toimia, jotka heikentävät alueen maisemaa tai luonnonarvoja. Myöskään esimerkiksi suunnistuskisojen reitti ei voi kulkea Vehka-alhon luonnonsuojelualueella. Marjastus, sienestys ja metsästys on tietyin ehdoin jatkossakin sallittua.