Katso video: Paimiossa kerätään materiaaliapupakettia Ukrainaan – “Olemme kiitollisia kaikesta avusta, jota tarjoatte!”

0

Yuliia Kolesnicenko tulee ovella vastaan ja tervehtii Iryna ja Alexander Kovalisovskayaa , jotka ovat ajaneet Paimion Maurizintielle Oripäästä. He ovat hakemassa Tiia-Mari Tiittasen ja Sari Mäkiön pikapikaa keräämiä avustustarvikkeita, joita on kaksion olohuone pullollaan.

Yuliia on asunut Paimiossa nyt 2,5 vuotta, puoliso työskentelee ASV:llä. Yuliia itse opiskelee kotoutumisopinnoissa Turun Taito-koulutuksessa. Yuliian vanhemmat asuvat Sumyn kaupungissa lähellä rajaa Koillis-Ukrainassa.

Yuliian sisko puolestaan on Kiovassa, tosin ei ydinkeskustassa. Yuliian silmistä näkyy, että uni on jäänyt viime päivinä vähiin.

– Ihmiset Ukrainassa haluavat vain selvitä hengissä.

Hän on ollut yhteydessä vanhempiin ja siskoon päivittäin ja kuullut, miten elämä on pommitusten väistelyä, hälytysten myötä mennään edestakaisin kellariin ja sitten asuntoon.

– Kaikilla ei enää ole kotia, ihmiset elävät kouluissa, ja missä voivat. Kaikilla ei ole oikein mitään paikkaa enää. Pommitukset eivät ole vain sotilaskohteisiin vaan niitä on osunut jopa sairaaloihin, syöpäsairaiden lasten sairaalaankin!

Ihmisten puolustustahto ja selviytymisen tahto on suuri.

– Tavallisilla ihmisillä ei ole aseita, mutta he menevät silti tankkien eteen, kuvaa Yuliia tilannetta.

Iryna Kovalisovskaya kertoo, että he toimittavat Paimiosta kerättyjä tarvikkeita nyt avustuskuljetukseen, jossa Ukrainan rajalle on lähdössä kuusi pikkubussia. Autosaattue lähtee hakemaan Puolan rajalta ihmisiä Suomeen ja vie mennessä mahdollisimman paljon tarvikkeita, joita tarvitaan niin rintamalle kuin pakoon lähteneille ihmisille.

Hänen ja puolison perheenjäseniä on Kiovassa. Kyynel silmässä Iryna sanoo, että hätä on suuri, mutta monet eivät halua lähteä pakoon vaan puolustautua.

– Suomalaisten avusta olemme äärimmäisen kiitollisia.