Penkkarit kirjoitusten jälkeen – vanhat tanssivat vapun tienoilla

0
Abiturientit Brendan Doody, Aada Sewon jättävät lukion ja oppilaskunnan, mutta kakkoset Tuomas Merranti ja Verneri Kaivola jatkavat hallituksessa. Kaikki peukuttavat sille, että korona hellittäisi ja nykyiset suunnitelmat ja aikataulut perinteisissä tapahtumissa pitävät kutinsa.

PAIMIO

Koronatilanteen helpottuminen keventää monen lukiolaisen mieltä, varmasti erityisesti ylioppilaskokeisiin valmistautuvien abiturienttien ja myös koulun vanhimmiksi kuun lopulla siirtyvien kakkosluokkalaisten. Valoisimmissa tunnelmissa kirjoituksia voidaan valmistella myös järjestäjien puolella.

– Valmistaudumme jo viidensiin ylioppilaskirjoituksiin pandemia-aikana, joten kokemusta järjestämisestä on jo. Aiemmin olemme varautuneet myös erillisellä karanteenitilalla kirjoituksiin ja niin tälläkin kertaa, vaikka karanteeja ei enää niin paljoa määrätä. Viime keväänä olisi jäänyt yksi ylioppilaskin valmistumatta ajallaan ilman karanteenitilaa, kertoo rehtori Olli-Pekka Lehtonen .

Koronan leviäminen on toki näkynyt lukiollakin. Joululomalla perheissä ilmeni tartuntaketjuja ja ne poikivat poissaoloja ja etäopiskelua.

– Vaikka tartuntojen määrä näyttää vähentyneen, niin tälläkin hetkellä on etäilijöitä.

Paimiossa lukiolaiset ovat Lehtosen mukaan käyttäneet hyvin maskeja koko epidemian ajan eikä tartuntaketjuja koulussa ole tiedossa.

– Ensimmäinen soitto tartunnanjäljittäjältä tuli itse asiassa koko epidemian aikana vasta nyt tammikuun puolivälissä, lähes kaksi vuotta pandemian alun jälkeen.

Muutenkin rehtorin arvioi, että kaikki ovat olleet tänä lukuvuonna tyytyväisiä siihen, että on voitu olla lähiopetuksessa. Positiivisuus koronan keskellä on ollut ihailtavaa: esimerkiksi lukion opiskelijakunnan hallitus on järjestänyt paljon erilaisia tempauksia yhteishengen pitämiseksi korkealla, ja opiskelijoiden osallistamiseen ja hyvinvointiin on kiinnitetty huomiota erilaisten tukitoimien avulla sekä osoittamalla niihin resursseja.

Penkkarien edellä Abi-gaala

Tämän hetkisen suunnitelman mukaan abien arkinen kouluaherrus päättyy tuttuun tapaan ennen hiihtolomaa ja heille pidetään perjantaina 11.2. Abi-gaala.

– Siihen sisältyy erikseen heille tilattu lounas, ohjelmaa, abi-videon katselua ja mm. ryhmänohjaajien tarjoama jälkiruoka abi-ryhmilleen, paljastaa Lehtonen.

Sen sijaan perinteiset penkkarit ajellaan vasta kirjoitusten jälkeen 31.3. Vielä ei ole tietoa voidaanko silloin ajelu toteuttaa niin, että piipahdus muiden koulujen pihoilla onnistuu, sillä vielä toistaiseksi on voimassa OKM:n ja THL:n suositus siitä, että opetusryhmät pidetään mahdollisimman erillään. Toki tämäkin rajoitus voi maaliskuun loppuun mennessä poistua.

Lukion kakkosluokkalaisten vanhojen tanssit tanssitaan vapun alusviikolla torstaina 28.4. ja perjantaina 29.4. Ajankohdan opiskelijat saivat itse äänestää kahdesta eri ehdotuksesta, joista toinen oli juuri ennen vappua ja toinen myöhemmin toukokuussa.

Rehtori Olli-Pekka Lehtonen kertoo, että kevättä katsotaan lukiolla muutenkin positiivisin mielin.

– Keväällä olisi tarkoitus myös startata pitkästä aikaa eurooppalaiset vaihto-ohjelmat (Erasmus+-hankkeet) vierailuineen. Nykyiset hankkeet ovat jo toista vuotta käynnissä, joten hankkeisiin tähän asti etäyhteyksin osallistuneet opiskelijat odottavat varmasti malttamattomina ulkomaisten kumppanien tapaamista livenä.

FAKTA

Ylioppilaskirjoituksiin on Paimiossa osallistumassa 110 kokelasta, joista 19 on jo aiemmin ylioppilaaksi valmistuneita korottajia sekä 12 toisen vuoden opiskelijoita, jotka hajauttavat kirjoitukset kolmeen kirjoituskertaan.

Korottajat osallistuvat tyypillisesti useampaan kokeeseen, joten kokeisiin osallistuvien määrä on lisääntynyt korkea-asteen pääsykoeuudistuksen myötä.

Suurin osallistujamäärä on heti ensimmäisessä kirjoituksessa tiistaina 15.3.2022, jolloin äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeessa on yhteensä 82 kokelasta.