Sauvon virastosaneerauksesta ratkaisu, Huuhka tekee tilat vielä tänä vuonna

0
Pertti Huuhka kommentoi tyypilliseen tapaansa, että ”järjestyy”, kun häneltä kysyy aikataulusta ja löytyykö tekijöitä. Uuden viraston ulkonäkö ja ikkunoiden paikat on saatava ensin selviksi. Kuva viraston vanhasta aulasta.

SAUVO

Sauvon kunnanvirastoa koskeva tilakysymys on vihdoinkin ratkennut. Sauvolainen Rakennus Huuhka Oy peruskorjaa Sauvon kunnalta ostamansa entisen kunnanvirastorakennuksen tämän vuoden aikana, ja vuokraa rakennuksesta työhuoneet ynnä muut tarvittavat toimitilat Sauvon kunnalle.

Työt käynnistyvät mahdollisimman nopeasti purkutöillä, ja suunnitelmien tarkennuksilla, sillä Sauvon kunnan ja Rakennus Huuhkan viime viikkoina käymissä neuvotteluissa vuokra-aika on muutettu vastaamaan alkuperäisen kilpailutuksen kokonaisaikaa. Näin ollen virastotilojen vuokra-aika alkaa jo kuluvan vuoden lopulla ja jatkuu ainakin vuoden 2035 loppuun saakka.

– Puutavara on kortilla ja ulkoseinäelementit pitäisi tilata mahdollisimman pian eli siltä osin suunnitelmat on viilattava pikaisesti valmiiksi, sanoo toimitusjohtaja Pertti Huuhka .

Vanhasta virasto-osasta puretaan kokonaan maan yläpuolella oleva kerros. Rakennuksen toinen pääty paloseinän takana jää remontoitavaksi myöhemmin. Alakerroksessa korjataan kosteusvauriot ja se saneerataan. Tällä hetkellä näyttää siltä, että sinne kulku käy jatkossa ainoastaan ulkokautta, eli sisäpuolinen rappukäytävä poistetaan.

Peruskorjauksen rahoitus järjestyy siten, että kunta maksaa vuokraamistaan tiloista Huuhkalle 9 850 euron suuruista kuukausivuokraa ainakin kolmentoista vuoden ajan. Vuotuinen vuokrasumma tulee olemaan 118 200 euroa ja vuokrien yhteiskertymä 13 vuoden ajanjaksolla 1 536 600 euroa.

Onko tilaa pian jo liikaakin?

Alkuperäisen tarjouspyynnön tilaohjelma oli mitoitettu 21 työntekijälle ja se sisälsi myös muita tiloja, kuten muun muassa neuvotteluhuoneita, keittiön, arkiston, sosiaalitilat, it-tilat ja teknistä tilaa. Tuleviin tarpeisiin nähden tilaa näyttäisi olevan hieman liikaakin. Etenkin, kun kunta aikoo siirtää fyysisen arkistonsa pääosin sähköiseen muotoon.

Hankintapäätöksen tekemisen jälkeen myös kunnan toimintaympäristö on muuttunut siten, että sosiaali- ja terveystoimi siirtyy vuoden päästä hyvinvointialueen järjestettäväksi. Tällä hetkellä ei ole varmuutta siitä, millaista toimitilaa hyvinvointialue Sauvossa Sauvossa lähivuosina tarvitsee sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyen.

Rakennus Huuhka ei ollut valmis tinkimään kunnalle vuokrattavien neliöiden kokonaismäärästä eikä kokonaisvuokrasta, mutta yksissä tuumin on sovittu, että rakennushankkeen tilaohjelmaan voidaan tehdä pienimuotoisia muutoksia. Sellaisia, että tilojen käyttöä on tulevaisuudessa helpompi muunnella ja että tilat taipuvat paremmin myös yhdistysten ja kuntalaisten tarpeisiin.

– Yhteistyötä tehdään, että tästä syntyy toimiva kokonaisuus, sanoo Pertti Huuhka.

Hän sanoo, että sisätilojen osalta suunnitelmia ehditään miettiä pidempään, mutta toki niilläkin on merkitystä esimerkiksi ulkoseinäelementtien ikkunaratkaisuihin.

Tiedossa on, että Mannerheimin lastensuojeluliitto ja 4H – jotka järjestävät toimintaa kunnanviraston vanhoissa tiloissa – kaipaavat kunnalta toimitiloja myös jatkossa. Myös monet muut sauvolaiset yhdistykset ovat olleet kuntaan yhteydessä, jotta kunta voisi järjestää kokous- ja toimitilaa yhdistysten moninaisiin tarpeisiin.