Someryhmä, jossa puhutaan pelkkää hyvää Paimiosta – “Turhauduin siihen, millaista keskustelu someryhmissä nykyään on”

0
Armi Laakso ei hylännytkään somea, vaan ryhtyi rakentamaan parempaa keskustelukulttuuria.

Paimiossa on mahtavat hiihtoladut, taitavat hammaslääkärit ja maailman parhaat Runebergin tortut. Parannettavaakin toki löytyy, mutta niistä asioista ei puhuta tässä ryhmässä.

Paimiolainen kanttori Armi Laakso perusti Facebookiin joulukuussa 2020 Puhu hyvää Paimiosta -ryhmän, koska kyllästyi somen negatiiviseen ilmapiiriin. Nykyään ryhmässä on lähes tuhat jäsentä, jotka jakavat hyviä kokemuksiaan Paimiosta.

– Turhauduin siihen, millaista keskustelu someryhmissä nykyään on. Keskustelut ajautuivat usein sivupoluille ja ihmiset puhuvat toisilleen rumasti. Korona-aikana ihmiset kaipaavat toistensa seuraa, mutta samaan aikaan tuntuu, että ääripäät korostuvat ja keskustelut kärjistyvät helposti.

Sosiaalista mediaa aktiivisesti käyttävä Laakso harkitsi jopa somen hylkäämistä. Hän päätti kuitenkin jäädä ja yrittää rakentaa omalta osaltaan parempaa keskustelukulttuuria. Tämän pohdinnan tuloksena syntyi Puhu hyvää Paimiosta . Laakso on iloisesti yllättynyt siitä, miten hyvin ihmiset ovat sisäistäneet ryhmän tarkoituksen.

– Ihan muutamia kertoja olen joutunut puuttumaan yksittäisiin aloituksiin ja muistuttamaan, että tämä ryhmä on vain positiivista keskustelua varten. Se ei tarkoita sitä, että suljettaisiin silmät epäkohdilta. Jos ihminen kokee saaneensa huonoa palvelua, koen että oikeampi kanava on kertoa siitä palveluntarjoajalle suoraan, eikä moittia selän takana.

Hyvä puhe tarttuu


Jostakusta pelkkiä kehuja jakava ryhmä voi tuntua ulkokultaiselta. Laakson mielestä kyse on näkökulmaeroista. Joku kokee koronarokotukseen menemisen hankalana, joku toinen yllättyy siitä, miten helpoksi rokotuksen ottaminen on tehty. Yleensä negatiivinen kokemus on se, joka jaetaan muille, vaikka positiivinen kokemus on yhtä totta.

– Hyvä puhe voi sisältää myös ideoita, mitä vielä voisi kehittää. Sellainen keskustelu on toki tervetullutta, hän sanoo.

Ryhmän tarkoitus on ennen kaikkea tuottaa iloista mieltä. Joku voi löytää ryhmän avulla uuden ulkoilureitin tai innostua lähtemään hiihtoladulle. Parikymmentä vuotta Paimiossa asunut Laakso kertoo tutustuneensa ryhmän ansiosta uusiin ihmisiin ja yrityksiin.

Hän uskoo, että hyvän puhuminen luo positiivista yhteisöllisyyttä. Toiveena on, että puhe myös tarttuisi ja ihmiset alkaisivat antaa positiivista palautetta myös kasvotusten.

– Täällä on tapana sanoa, että asiat ovat hyvin silloin, kun ei kuulu mitään. Minusta hyvän palautteen voisi yhtä hyvin sanoa ääneen ja tehdä jonkun päivästä paremman. Uskon, että suurin osa ihmisistä on kuitenkin tyytyväisiä.