Tartuntatilanne vakaa Peimarin seudulla

0
Kolmansien rokoteannoksien antaminen on edennyt Peimarissa vauhdikkaasti. Paimiossa kolmannen annoksen on saanut jo 64,7 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä, ja vastaava lukema on Sauvossa 66,1 prosenttia sekä Kaarinassa 59,8 prosenttia.

Paimioon kirjattiin maanantaina 19, Sauvoon 6 ja Kaarinaan 109 uutta koronavirustapausta, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastot. Lukemissa ovat mukana sekä lauantain, sunnuntain että maanantain uudet varmistetut tartunnat.

Koko maakuntaan uusia tartuntoja kirjattiin 1 061, joista liki puolet, 518, merkittiin Turkuun. Kokonaistartuntamäärissä Paimio kipusi 812:een, Sauvo 226:een ja Kaarina 109:ään. Tartuntalukemat ovat paikallisesti noudattaneet valtakunnallista kaavaa: suurin tartuntamäärien nousutahti on taittumassa, joskin tartuntoja kertyy yhä joka viikko runsaasti.

Toisaalta tartuntamäärien nousun taittumiseen saattaa vaikuttaa myös se, ettei kaikkien oireista kärsivien enää suositella hakeutumaan viralliseen koronavirustestiin. Paimion–Sauvon terveyskeskuksen maanantaisessa koronasuositustiedotteessa suositeltiin kotitestin tekemistä, jos on perusterve, eivätkä hengitystieoireet ole kovin vakavia.

Näissä tapauksissa suositeltiin pysymään kotona ja välttämään kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Tai vaihtoehtoisesti jos oireet jatkuvat pidempään, pitää ennen kontakteja olla vähintään kaksi oireetonta vuorokautta.

Milloin viralliseen testiin?


Terveydenhuollon testiin kannattaa oireisena hakeutua, jos olet:


Sosiaali- ja terveydenhuollon potilas/asiakastyötä tekevä

Henkilö, jolla on vakava perussairaus tai sen hoitoon liittyvän tila, esimerkiksi vastustuskykyä heikentävä lääkitys

Raskaana

Voimakkaasti oireileva, eli sinulla on hyvin korkea kuume, hengitysvaikeuksia, hengenahdistusta tai yleisvoinnin laskua

Jos kuulut yllämainittuihin ryhmiin tai oireesi ovat voimakkaat, ota yhteyttä puhelimitse terveyskeskuksen ajanvaraukseen (02) 474 6400 tai Omaolo-sovelluksen kautta.

Iltaisin, viikonloppuina ja pyhäpäivinä voit ottaa yhteyttä Tyks Akuuttiin 02 313 8800. Hätätilanteessa soita 112.