11-vuotias Peimari ottaa askeleen kohti uutta – “Haluan, että voitamme”

0
Milene Ramos, Ricardo Lavrador ja Marco Santos edustavat alkavalla kaudella Peimari Unitedissa jo perinteeksi muodostunutta portugalilaisten ammattivalmentajien ryhmää.

Paimio, Sauvo

Peimari United lähtee alkavaan jalkapallokauteen kahden uuden ja yhden viime kaudelta tutun portugalilaisen ammattivalmentajan opein. Uusina valmentajina seuraan ovat saapuneet Marco Santos ja Ricardo Lavrador , ja jo viime kaudelta Naisten edustusjoukkueen peräsimestä tuttu Milene Ramos jatkaa edelleen seurassa.

Santos ottaa luotsattavakseen miesten edustusjoukkueen ja vastaa samalla myös koko seuran valmennuspäällikön töistä.

Lavrador puolestaan vastaa miesten akatemiajoukkueesta. Kaikki kolme valmentajaa jakavat vastuuroolit myös juniorijoukkueiden osalta, ja heitä valmennuksessa tukevat seurassa ja olemassa olevat valmentajat.

Seuran puheenjohtaja on tyytyväinen siihen, että uudet valmentajat tuntevat jo entuudestaan toisensa pitkältä ajalta, sillä Santos ja Lavrador valmensivat yhdessä Kiinassa ennen kuin koronapandemia sekoitti sikäläisen projektin.

– Ensimmäistä kertaa meillä on valmentajakaksikko, joka on tehnyt yhdessä valmennustyötä useita vuosia ja aikaisempi valmennuskokemus on laajempi ja pitkäaikaisempi kuin aikaisemmilla valmentajillamme koskaan on ollut. 11-vuotiaana seurana meillä oli nyt hyvä hetki tehdä uudistuksia toimintaamme, Dahl sanoo.

Afrikasta Kiinaan ja SuomeenSantos on valmentanut Kiinan ohella myös Afrikan Mozambikissa ja kotimaassaan Portugalissa. Kokemusta on sekä juniori- että aikuisjoukkueiden valmennuksesta yli kymmenen vuoden ajalta.

Valmennuksellisia tavoitteita kysyttäessä Santosin vastaus on selkeä ja ytimekäs.

– Haluan, että voitamme. Se on luonnollisesti päämäärä. Jotta siihen voi päästä, pitää ymmärtää, miten pelata pallollisena ja miten pallottomana. Haluan, että jalkapallo on pelaajien peli ja pelaajat tekevät itsenäisesti päätöksensä kentällä. Minä toimin vain opettajana, hän sanoo.

Lavrador on samoilla linjoilla, joskin muistuttaa, että kaikista asioista hyvin toisensa tuntevat valmentajat eivät ole aina samaa mieltä.

– Totta kai me olemme eri mieltä välillä, mutta niinhän sen pitää olla. Koitan haastaa omilla ajatuksillani Marcoa, vaikka lopulta päävastuu onkin hänellä.

Noin 30 miehen pelaajarinkiValmentajat saapuivat Suomeen tammikuun alussa, ja ovat ehtineet tekemään töitä joukkueiden parissa nyt noin kaksi kuukautta. Ensivaikutelma seurasta ja sen olosuhteista on hyvä, joskin työnsarkaa uusien ajatusten sisäänajamisessa pelikentälle riittää vielä rutkasti.

– Seura on noudattanut aika samanlaista kaavaa sekä treeneissä että peleissä jo kymmenen vuotta, eikä sellaisten asioiden muuttaminen ole koskaan helppoa. Varsinkin, kun kyse on kokeneemmista ja vanhemmista pelaajista. Seurassa on kuitenkin paljon lahjakkuutta ja potentiaalia ulosmitattavaksi lähivuosina, he uskovat.

Olosuhteet saavat kehuja, joskin pitkä talvi saisi jo pian väistyä.

– Jos vertaa Peimaria vaikkapa portugalilaisiin seuroihin, voi huoletta sanoa, että 90 prosenttia niistä ei ole yhtä järjestelmällisiä ja organisoituja toiminassaan. Talviharjoitteluolosuhteet luovat toki omat haasteensa, sillä sisähallissa ei päästä tekemään luonnollisesti täysikokoisen kentän harjoituksia. Toiveissa on, että pääsisimme pian treenaamaan ulkona myös Sauvossa, Santos sanoo.

Edustusjoukkueen kokoonpanosta valmennus ei vielä hihku sen enempää kuin että pelaajaringin koko tulee alkavalla kaudella olemaan noin 30 pelaajan kokoinen, kun otetaan huomioon myös miesten Vitosessa pelaavan akatemiajoukkueen pelaajat.

– Tilanne näyttää ihan hyvältä pelaajamäärän suhteen. Rinki on leveämpi kuin parilla edellisellä kaudella, Santos lupaa.

Suomen Cup päättyi lyhyeenSekä Peimari Unitedin että Paimion Hakan miesten joukkueiden taival Suomen Cupissa päättyi kummankin joukkueen osalta heti ensimmäiseen otteluun.

Vitosessa pelaavan akatemiajoukkueen voimin cup-kilpailuun lähtenyt Peimari putosi 1. kierroksella, hieman yllättäenkin, Kutosessa pelaavan Kyrön Palloseuran käsittelyssä lauantaina Paimiossa lukemin 3–2. Peimarin maaleista vastasivat Miikka Pirhonen ja Justino Antunes . Peimari pelasi ottelussa yli 50 minuuttia yhden pelaajan vajauksella, koska Saku Koivusalo ajettiin kentältä punaisen kortin seurauksena jo 37 peliminuutin jälkeen.

PaiHan pelit cupissa tyssäsivät puolestaan Kolmosen Åbo IFK:ta vastaan pari viikkoa sitten lukemin 0–5. Sekä viime kaudella Nelosen voittanut PaiHa että Peimari pelaavat ensi kaudella edustusjoukkueillaan miesten Kolmosta.