Pääkirjoitus: Apu yhdistää

0

Monet kunnat, seurakunnat, yritykset ja yhteisöt ovat osoittaneet laajasti apua ja tukea Ukrainalle. Kunnissa järjestellään myös jo pakolaisten arkea.

Paikallisesti aivan erityiseen asemaan nousivat heti sodan alettua Paimiossa ja Sauvossa marjatilat, joilla oli kontakteja heillä työskennelleisiin ukrainalaisiin. Jo nyt on otettu vastaan kymmenittäin pakolaisia ja organisoitu nopeasti tarvikekeräyksiä pakolaisille, joista osalla on tullessaan vain vaatteet yllään.

Erilaiset yhdistykset, ryhmät ja tapahtumat ovat keränneet moninaista apua. Yksityishenkilöt ovat toteuttaneet spontaaneja avustustapahtumia.

Meillä on koronapandemian vuoksi takanamme nyt parisen vuotta eristäytyneisyyden aikaa, mutta nyt ilmoilla on paljon sellaista, mitä on kaivattu. Yhteistä tekemistä ja yhteishenkeä, kun vastaamme hätään. Monet antavat apua vähästäänkin. Jos kyynel nousee silmiin päivittäisiä sotatapahtumia seuratessa, niin kyllä se nousee tästäkin.

Kriisialueilla Ukrainassa työskentelee ammattilaisia, jotka auttavat ja organisoivat apua taistelujen keskelle. Tuo työ on aivan äärimmäisen tärkeää, mutta journalistina nostan esiin myös sen, miten tärkeää tiedonvälitys on.

Tämänkin hyökkäyssodan ensimmäinen uhri oli totuus. Ei Venäjä mennyt pelastamaan vaan valtaamaan. Nyt jo tiedämme, että jos Venäjällä pyrkii kertomaan sodasta totuuden, joutuu tekemään sen vankeuden tai henkensä uhalla.

Me tiedämme ja näemme mitä Ukrainassa tapahtuu, koska toimittajat tekevät työtään. Useimmat isoille medioille raportoivat suomalaisetkin toimittajat tarvitsevat tiivistä yhteistyötä sikäläisiltä ja he ovat tuoneet julki sen, miten ukrainalaiset toimittajatkin tarvitsevat apua.

Uutismedian liitto, Journalistiliitto ja päätoimittajien yhdistykset ovat kaikki tehneet lahjoituksia tukeakseen sikäläisiä journalisteja tärkeässä työssä. Lahjoitusten avulla toimitetaan turvavarusteita kuten sirpaleliivejä ja kypäriä sodan keskellä työskenteleville journalisteille ja koordinoidaan muun muassa evakuointeja, ensiaputarvikkeita ja muuta lääketieteellistä apua.

Jokainen sodasta tehty uutinen kertoo, miten tärkeää apu sinne Ukrainaan nyt on.

Taina Tukia