Avaruuspuisto Väisälän yhteyteen perustetaan Kaarinan ainoa museo

0

Tuorlassa sijaitseva Avaruuspuisto Väisälä on hyväksytty osaksi suomalaista tiedekeskusverkostoa.

Keväällä 2020 perustettuun tiedekeskusverkostoon kuuluvat muun muassa Tiedekeskus Heureka Vantaalla, Tekniikan museo Helsingissä ja Tiedekeskus Tietomaa Oulussa. Avaruuspuisto Väisälä on verkoston kymmenes jäsen.

– Olemme käytännössä ainoa Tiedekeskus Helsinki–Oulu-linjan länsipuolella, Aimo Sillanpää Avaruuspuisto Väisälästä toteaa.

Jäseneksi pääseminen on hänen mukaansa lähes välttämätöntä, jotta pääsisi Tiedekeskusrahoituksen piiriin.

– Toki verkosto itsessäänkin saa jonkin verran rahoitusta oman toiminnan pyörittämiseen, hän lisää.

Verkoston päätehtävinä on edistää tiedekeskusten yhteiskunnallista vaikuttavuutta sekä vahvistaa kansallista tiedepääomaa ja yhdenvertaisuutta uusien lähestymistapojen avulla. Tarkoituksena on myös edistää tiedekeskusten ja -museoiden yhteistyötä Suomessa sekä yleistajuistaa tiedettä, teknologiaa ja tutkimusta.

Tunnetuin osa Avaruuspuisto Väisälän toimintaa ovat planetaarionäytökset ja observatoriokierrokset, jotka ovat käynnistyneet pitkän koronatauon jälkeen. Luvassa on myös uutta, sillä Avaruuspuisto Väisälän yhteyteen ollaan perustamassa Väisälä-museota, joka avautuu tämän vuoden lopussa.

– Väisälä-museo tulee olemaan ensimmäinen virallinen museo Kaarinassa sitten Pukkilan kartanomuseon lopettamisen, Sillanpää huomauttaa.