BioGPaimion 2,4 miljoonan euron suuruinen TEM-rahoitus unohdettiin kuitata

0

Paimiossa vireillä oleva biokaasulaitoshanke ”BioGPaimio” on kokenut harmillisen ja koko lailla nolonkin takaiskun. Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hankkeelle jo myöntämä 2,4 miljoonan suuruinen rahoitus on rauennut. Syynä on ”inhimillinen virhe” eli käytännössä unohtaminen

Tämä ei ole aikaistettu aprillipila, vaan ikävä tosiasia.

Hankkeen toimijan olisi pitänyt tehdä TEM:lle 1.9.2021 mennessä ilmoitus siitä, että hanke on voimissaan ja että sitä viedään eteenpäin. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut

Ilmoituksen tekeminen ministeriölle on ollut hankkeen päätoimijan Envor Group Oy:n vastuulla ja työlistalla. Vastuuhenkilönä on siinä kohdin ollut tiettävästi yhtiön perustaja ja ”vanhempi neuvonantaja” Mika Laine .

– Onhan tämä kylmä suihku. Mutta kun paljon tekee, niin tekee myös virheitä. Ja nyt on nostettu käsi ylös virheen merkiksi, sanoo Paimion kaupungin elinkeinojohtajan vakanssilta piakkoin Liedon kunnanjohtajaksi siirtyvä Mika Ingi .

Paimion kaupunki ei ole pahimmassakaan skenaariossa suuri häviäjä. Kaupunki on toistaiseksi laittanut paikallista biokaasua tuottavaan hankkeeseen kehitysyhtiönsä kautta riihikuivaa rahaa vain 3 000 euroa. Lisäksi se on myöntänyt hankkeeseen 10 000 euron suuruisen pääomalainan. Näitäkään rahoja ei olla vielä menetetty, mutta takaiskusta on totta kai kyse.

Luovuttamisen henkeä ei silti ole ilmassa. Hanketta on tarkoitus laajentaa isompaan kokoluokkaan ja investoida samalla myös kaasun nesteyttämiseen. Eräiden arvioiden mukaan hanke saattaa euromäärältään jopa tuplaantua.

– Uusi hanke on laitettu tällä viikolla liikkeelle, Ingi kertoo.

Uutta rahoitusta tullaan lähiaikoina hakemaan, mutta viivettä tulee joka tapauksessa. Eikä rahoituksen saamisesta ole suinkaan takuita. Tapahtuneen virheen myötä hankkeen uskottavuuskin on saattanut kokea jonkinasteisen kolauksen.

Joka tapauksessa – jos uusi hanke pääsee ministeriön rahoituslistalle – toteutuu biokaasulaitos Paimiossa jonnekin muualla kuin YksYkkösen alueelle. Haussa on suurempi ja toiminnan luonne huomioiden ehkä myös syrjäisempi tontti.

– Jos uusi hankerahoitus saadaan, voi tilanne kääntyä vielä voitoksi. Varovaisen toiveikas voi olla, mutta samalla täytyy olla myös realisti, Ingi toteaa.

Hyvä seikka uuden hankkeen kannalta on Ingin mukaan se, että lähiaikoina tullaan panostamaan entistä enemmän kotimaiseen energiantuotantoon.

Se on välttämätöntä, koska myös energiaan liittyvä kaupankäynti Venäjän kanssa halutaan rajata minimiin.