Entiset nuoret eivät emmi esiintyä – vaikka jännittääkin

0
Paimio-salin harjoituksissa Vain elämää- hengessä irrottelevat Eeva Heurlin, Päivi Harttunen, Sirpa Rajala, Jorma Kakkonen, Ruuben Strang, Ritva Aaltonen, Veikko Entonen ja Terttu Karmavalo.

PAIMIO

Tämä ei ole aprillia! Paimion opiston eläkeläisten teatteriryhmä Onnenpotku astelee taas estradille tulevana perjantaina. Silloin ensi-iltaan tulee esitys Entisten nuorten kykykisa, joka varmasti houkuttelee taas penkkirivejä täyteen Paimio-salissa.

Takavuosina teatteriryhmä ilahdutti aiemmilla esityksillään Hoitokoti Onni ja Senioriremppa, ja nyt 12 rohkean näyttelijän tiimi on Merita Seppälän ohjauksessa rakentanut taas huumoria tihkuvan esityksen, joka kertoo seniori-ikäisille suunnatusta talent-ohjelmasta. Esityksiä on aprillipäivästä seuraavaan tiistai-iltaan viisi kertaa.

Esityksen käsikirjoitus on Seppälän, mutta se ei ole ihan koko totuus.

– Tätä esitystä alettiin työstää jo vuosi sitten ja sitä lähdettiin improamaan harjoituksissa, eli mukana on heidän itsensä keksimiä ja työstämiä hahmoja, kertoo Merita.

Kun porukalla on työstetty tarinaa ja hahmoja, itse käsikirjoitus olikin hänen mukaansa helpompi ja mielekkäämpikin tehdä.

Lopputuloksena lavalla nähdään esimerkiksi tajunnan rysäyttävä runoilija, rakkauslauluihin perehtynyt tarinataiteilija, oopperadiiva, kotikutoinen ballerina, ujo taikuri sekä stand up -koomikko. Puhumattakaan vaarallisia tilanteita tuovasta käärmeenlumoajasta tai entisestä parkettien partaveitsestä.

Kisan tuomaristo koostuu myös hauskoista persoonista, jotka sekoittavat välillä koko pakan ja meinaavat kääntää kisan päälaelleen. Luvassa on koomisia tilanteita ja yllättäviä juonenkäänteitä. Ja vaikka ikää olisi miten paljon tahansa, rakkaus tai mustasukkaisuus ovat väkevänä läsnä tarinassa, kertoo näytelmän esite.

Teatteriryhmä Onnenpotku toimii Paimion opiston alaisuudessa ja harjoittelee viikottain. Tällä kertaa mukana ryhmässä on 12 eläkeikäistä näyttelijää: Veikko Entonen, Maire Lindström, Tarja Entonen, Ruuben Strang, Sirpa Rajala, Päivi Harttunen, Jorma Kakkonen, Eeva Heurlin, Tepa Karmavalo, Virpi Hörkkö, Ritva Aaltonen ja Reima Högman. Osa heistä on ollut mukana melkein alusta asti, ja ensikertalaisia lavalla on kolme.

– Kun tuli korona, mikään ei huvittanut, mutta tämä porukka ja harjoitukset ovat olleet elämä! Harjoituksia on aina odottanut, puuskahtaa Sirpa Rajala.

Ritva Aaltonen tuli mukaan uutena tekijänä pian sen jälkeen kun eläköityi. Työhuone oli aiemmin kaupungintalolla, joten hän nauraa, että ”piti palata tuttuihin nurkkiin”. Ihanaa on ollut, kun on sujahtanut ryhmään ja löytänyt uusia ystävyyksiä.

– Vaan onhan sekin erikoista, että odottaa että pääsee jännittämään, kuuluu yksi kommentti.

Ja taas nauretaan. Ruuben Strang esittelee toimittajalle housunpunttejaan ja tipauttaa jonkun pilan siihen liittyen.

– Joskus ohjaajat on tosi tarkkoja, mutta Merita on antanut vapaammat kädet tähän tekemiseen, hän sanailee.

Nauretaan ja suunnitellaan, tehdään yhdessä rennosti, vahvistavat myös Eeva Heurlin ja Päivi Harttunen.

Taitaa olla onnenpotku, kun on mukana tässä porukassa.

(Nimivirhe korjattu 29.3. klo 22.11)

Entisten nuorten kykykisan ensi-ilta on aprillipäivänä 1.4. ja viiden esityksen sarja on ohi seuraavana tiistai-iltana.

Esitys kestää noin tunnin ja vartin, eikä siinä ole väliaikaa.

”Nimmareita saa pyytää”

Seppälän Merita vetää Paimion opiston nimissä myös toista teatteriryhmää, kehitysvammaisten teatterikerhoa. Siihen kuuluu kuusi harrastajaa ja ryhmän talvikauden tuotos ehti pyörähtää Paimio-salin näyttämöllä jo viime viikolla. Esitys oli suunnattu pääosin läheisille ja muille teatterintekijöille, mutta sen edellä tekijät lupasivat reippaasti, että nimmareita voi pyytää.

Meritan käsikirjoittama esitys oli Punahilkka, ja näyttämöllä nähtiin niin iso paha susi, kuin isoäitikin ja sitten tietenkin kavereita, kuten Kärppien jääkiekkoilija ja Kissa Kurnauskis. Kukin esiintyjä sai itse pitkälti luoda henkilöhahmon ja tämän tekemiset esityksessä.

Teatterikerho harjoittelee kerran viikossa torstaisin ja siihen kuuluvat Merja, Laura, Mikko, Anzu ja Juhani kertovat, että yhdessä työstetään esityksiä ja porukassa on aina kivaa.

Puolentoista tunnin harjoituksissa tärkeää on se, että ollaan yhdessä ja ehditään muutenkin jutella.

– Tämä on kivaa. Ja Merita kiittää ja kannustaa.