Erot asumismenoissa kasvoivat jyrkästi

0
Asumismenojen kasvuun on vaikuttanut sähkön hinta, mutta toki myös muut seikat. Paimiossa asumismenot ovat lähellä Varsinais-Suomen tyypillistä tasoa. Kuva on aihekuva.

ASUMINEN Asumismenot kasvoivat Suomessa poikkeuksellisen jyrkästi viime vuodesta. Omakotiliiton vuosittainen tutkimus kertoo, että nousun suurin aiheuttaja oli Euroopan laajuinen sähkön hintojen raju nousu. Sähkön hinnoissa tapahtuneen repeämän vuoksi myös kuntien väliset erot syvenivät voimakkaasti.

Omakotiliitto vertailee vakiomuotoisen 120 neliön ja kolmen asukkaan sähkölämmitteisen ja puurakenteisen omakotitalon asumiskustannuksia sadan kunnan alueella, ja näissä kunnissa asuu 83 prosenttia maan asukkaista. Vertailussa otetaan huomioon kiinteistövero, lämmitys- ja käyttösähkö, vesimaksut ja jätemaksut. Vertailussa ovat mukana myös Paimio ja Kaarina.

Nyt kalleimman ja halvimman kunnan asumiskustannuksissa on eroa jo 3 361 euroa vuodessa, kun viime vuonna eroa oli 1 763 euroa. Asumiskustannuksiltaan kalleimmat kunnat löytyvät pohjoisesta ja eteläisestä Savosta: kalleimmassa kunnassa Leppävirralla asumiskustannuksiin menee vuodessa melkein 7000 euroa. Vertailun halvin kunta on jälleen kerran Oulun kupeessa sijaitseva Kempele, jossa asumismenoihin kuluu 3 603 euroa.

Keskimäärin asumiseen menee Suomessa 4 874 euroa vuodessa, ja tässä kulussa ei siis mitenkään huomioida, esimerkiksi asuntolainaa, korkokuluja, vakuutuksia tai vartiointia. Varsinais-Suomesta vertailussa on mukana 11 kuntaa ja niissä kaikissa asumiskulu on maan keskimääräisellä tasolla. Kaarinassa ollaan tuon luvun tietämissä melko tarkastikin, mutta Paimiossa 5000 euron raja on jo lähellä.

– Maailmantilanteen muutokset vaikuttavat myös meidän arkeemme. Nyt ollaan uudella tavalla hyvin konkreettisesti sen asian äärellä, miten meidän jokaisen omakotiasukkaan, ja toki kaikkien, kukkaroon vaikuttavat globaalit energia- ja sähkömarkkinat, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander .

On luonnollista, että kiinteistöverotus näyttelee kuluissa isompaa roolia kaupunkiseuduilla. Pohjoisessa sähkölämmityksen osuus on varsin alhainen, mikä kertonee että lämmitystä tukee merkittävästi puun poltto.

Sähkön ohella muutkin asumismenot ovat jatkaneet nousuaan näissä tutkituissa kunnissa: jätemaksuissa korotusta oli 4,9 %, vesimaksuissa 2 % ja rakennuksen kiinteistöverossa 4,8 % viime vuodesta.

Ostosähkön raju hinnan nousu repii ison railon kustannuksiin. Kun ostosähkön vaikutus puretaan pois tuloksista, on Kempele edelleen asumiskustannuksiltaan edullisin kunta asua.

Omakotiliitto on selvittänyt asumiskuluja kunnittain kuuden vuoden ajan. Selvityksellä halutaan tuoda läpinäkyvyyttä eri alueiden asumiskustannuksiin ja niiden eroihin.