Jokiniemi vaihtoi hyppyhaalarin avustushaalariin

0
Jaana Päkkilä, Marko Jokiniemi ja ukrainalainen Serhii Mikheiev auttavat rajan yli Puolaan tulleita pakolaisia löytämään oikean jatkoyhteyden. Mikheiev toimii Silta 22 -projektissa tulkkina.

Przemysl, Puola

Paimion Urheilijoita mäkihypyn saralla edustavan Marko Jokiniemen kisakausi päättyi maaliskuun alussa SM-kultaan, mutta varsinaiset kultajuhlat jäivät tällä kertaa lyhyiksi. Viime viikolla Jokiniemen ajatukset suuntasivat yhä useammin ja useammin Ukrainaan, ja hän mietti yhdessä naisystävänsä kanssa, miten he voisivat omalta osaltaan auttaa sotaa pakenevia.

Uutisissa Jokiniemi näki jutun Silta 22 -projektista, jonka ideana on ollut auttaa Ukrainasta sotaa pakenevia siinä vaiheessa, kun he ovat päässee rajan yli Puolaan. Siellä projektin vapaaehtoiset tarjoavat sekä apua ja tukea että myös oikeat reitit jatkoyhteyksien valitsemiseen ja esimerkiksi Suomeen pääsemiseen.

Jokiniemi otti oitis yhteyttä Silta 22:n puuhahenkilöihin ja parissa päivässä hän oli jo matkannut Puolan ja Ukrainan rajalle Przemysl’n kaupunkiin, johon saapuu tällä hetkellä suuri määrä pakolaisia esimerkiksi Lvivin miljoonakaupungista Ukrainsta.

– Tilanne on rauhallinen, mutta toki itku ja ihmisten menetykset näkyvät ja tuntuvat myös tällä puolen rajaa, Jokiniemi kertoo.

Liikaa surullisia tarinoita


Silta 22 -projekti sai alkunsa maaliskuun ensimmäisinä päivinä heti, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli alkanut. Tuolloin Klaus Sundman ja Tommi Ojala sekä ukrainalainen Svitlana Linyva päättivät lähteä Puolan ja Ukrainan rajalle auttamaan hädissään sotaa pakenevia ihmisiä. Hiljalleen projekti on saanut useita muita vapaaehtoisia avukseen, ja tällä hetkellä organisointi ja kuljetukset toimivat Przemyslissä jo tilanteeseen nähden hyvin.

– Mitään ruuhkautumisia ei juuri pääse syntymään ja ihmiset saavat apua sekä yöpaikan puolalaisten rakentamasta vastaanottokeskuksesta. Sieltä ihmisiä ohjataan sitten eteenpäin oikeisiin kuljetuksiin, ja se on yksi meidän tehtävistämme tällä hetkellä siellä päässä, kertoo projektissa mukana oleva Eva Kivinen.

Jokiniemen vastuulla on siis pääasiassa ihmisten ohjaaminen oikeisiin kuljetuksiin kohti Suomea. Vaikka tunnelma on hänen mukaansa raja-alueella rauhallinen, on tilanne rajan takana Ukrainan puolella paikoittain toivoton. Se herättää huolta myös Jokiniemessä.

– Esimerkiksi yksi ukrainalainen poika oli kävellyt usean päivän ajan kaupungistaan rajan suuntaan ja hänet käännytettiin, koska henkilöpapereissa oli puutteita. Hänen kotinsa oli tuhoutunut pommituksissa ja hän oli viettänyt yönsä autoissa nukkuen. Näitä surunmurtamia tarinoita on nyt aivan liikaa jo, Jokiniemi harmittelee.