Korona-ajan koirabuumi jatkui

0

PAIMIO-SAUVO-KAARINA

Koiranpentujen rekisteröintien kasvu jatkui toisena koronavuonna: Kennelliitto rekisteröi lähes 52 800 koiraa vuonna 2021. Koiria rekisteröitiin lähes 8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.

Kaksi kulunutta koronavuotta on olleet kovin koiramaisia vuosia: Kennelliiton rekisteröintien määrä on kasvanut vuodesta 2019 kaikkiaan lähes 17 prosentilla. Edellisen kerran ennätyksiä rikottiin vuonna 2008, jolloin koiria rekisteröitiin 52 921.

Viime vuonna Kennelliittoon rekisteröitiin puhdasrotuisia koiria yhteensä 304 koirarodusta tai rotumuunnoksesta. Useissa roduissa rekisteröintimäärät ovat hyvin pieniä, vain muutamia koiria. Kymmenen suosituimman rodun listalla roduista kahdeksan ylsi yli tuhannen koiran rekisteröintimäärään.

Kolmen suosituimman koirarodun kärki maassa on pysynyt samana kuin viime vuonnakin, mutta suomenlapinkoira kiilasi nyt toiseksi suosituimmaksi roduksi. Eniten rekisteröitiin labradorinnoutajia (2480), seuraavaksi eniten suomenlapinkoiria (1533) ja kolmanneksi eniten jämtlanninpystykorvia (1470).

Taloustutkimuksen marraskuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä koiran hankintaa harkitsevasta haluaa hankkia rekisteröidyn rotukoiran suomalaiselta koirankasvattajalta. Vastaajien arvioissa korostuivat suomalaisen koirankasvatuksen valtteina luotettavuus, vastuullisuus, turvallisuus ja kotimaisuus. Myös sitä, että koirien terveystiedot ovat saatavilla ja koirat tutkittu, pidettiin tärkeä, samoin yhteydenpidon helppoutta sekä kasvattajien neuvoja ja tukea myös pidemmän aikaa.

Koko maassa on muutama vuosi sitten arvioitu olevan noin 700 000 koiraa, eri lähes joka kolmannessa taloudessa on lemmikkinä koira.

Seropi on myös suosittu

Kennelliiton tilastoissa näkyvät siis vain rotukoirat, mutta osa koiran hankkijoista päätyy hankkimaan seurakseen sekarotuisen koiran eli seropin. Niiden suosion taustalla ainakin kansan puheissa on usein se, että sekarotuiset koirat harvemmin kärsivät jalostuksen mukanaan tuomista sairauksista. Toisinaan myös hauska ulkonäkö tai ajatus siitä, että pelastaa koiran vaikkapa huonoista oloista ulkomailta, voi houkutella sekarotuisen hankintaan.

Ensi vuoden alusta astuu maa- ja metsätalousministeriön asetuksella voimaan uusi koirarekisteri, johon on sen jälkeen rekisteröitävä kaikki 1.1. 2023 jälkeen syntyneet koirat, eli jatkossa myös sekarotuiset. Ne on myös tunnistusmerkittävä mikrosirulla viimeistään kolmen kuukauden ikään mennessä. Kun tämä rekisteri käynnistyy, arviot koirien määristä koko maassa ja seutukunnittain tarkentuvat.

Ruokavirasto kilpailuttaa parhaillaan rekisterinpitoa ja rekisteröintikäytännöstä tiedotetaan tämän vuoden aikana tarkemmin.

FAKTA

 

Luna, Alma ja Helmi suosituimmat nimet

Kennelliiton Omakoira-mobiilisovelluksen kautta on tallennettu lähes 50 000 koiran kutsumanimi. Näistä yleisin on Luna.

Suosittuja nimiä ovat myös Alma, Helmi, Hertta ja Sulo.

Suurin osa koirien suosituista kutsumanimistä on lyhyitä ja napakoita, jotta koiran on helppo ymmärtää nimensä kutsuttaessa.

Lista 20 suosituimmasta koiran kutsumanimestä löytyy Kennelliiton nettisivuilta.