Koronaa kaksi vuotta: ensimmäisestä tartunnasta Varsinais-Suomessa on kulunut tänään tasan kaksi vuotta

0
Koronatestiin ohjaus Tyksissä parkkihallissa.

Huomenna tiistaina 8.3.2022 on kulunut tasan kaksi vuotta ensimmäisestä todetusta koronavirustartunnasta Varsinais-Suomessa.

Kahden pandemiavuoden aikana Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on hoidettu toistaiseksi 796 potilasta koronavirusinfektion vuoksi. Tämän lisäksi sairaaloissa on ollut hoidettavana 247 ensisijaisesti muusta syystä hoidettavaa potilasta, joilla koronaviruspositiivisuus on ollut lisälöydös.

Koronaan liittyviä kuolemia on pandemian aikana todettu 215, ja menehtyneiden keski-ikä on ollut 80,1 vuotta.

613 000 koronatestejä

Nyt, kun on kulunut kaksi vuotta koronaepidemia-aikaa, on Tyksissä tutkittu kaiken kaikkiaan noin 613 000 koronanäytettä.

Testiä kehitettiin siten, että jo näytteen ensimmäisessä analyysissä voitiin tehdä virusmuunnosta koskeva arvio. Tyks Laboratoriot oli useasti varianttien etsimiskisoissa maaliviivalla ensimmäisenä.

– Laboratoriomme on ainoa koronadiagnostiikkaa tekevä laboratorio Suomessa, jossa seulontatestit suoraan erottelevat viruslöydöksiä. Lisäksi tyypitämme koronaviruksia viikoittain määrittämällä viruksen perimän emäsjärjestys eli sekvensoimalla. Näin pystymme ennakoimaan epidemian kehittymistä sairaanhoitopiirissä ja reagoimaan nopeasti muuntuvaan tilanteeseen, kiteyttää , kliinisen mikrobiologian ylilääkäri Tytti Vuorinen .

Rokotteet toivat helpotuksen

Tyksissä pandemiaan valmistautuminen aloitettiin jo heti vuoden 2020 vaihduttua, kun Kiinasta raportoitiin uudesta vakavaa hengitystieinfektiota aiheuttavasta tuntemattomasta viruksesta.

– Alussa epävarmuus oli suurta, kun taudista ei vielä tiedetty paljoakaan verrattuna siihen, mitä siitä nyt tiedämme, tartuntataudeista vastaava lääkäri Harri Marttila sanoo.

Pandemian osattiin odottaa tulevan aaltoina, mutta aaltojen koosta ei ollut käsitystä. Nyt on menossa pandemian neljäs aalto, joka on ollut kaikkein suurin.

Rokotusten alkaminen tammikuussa 2021 oli suuri helpotus. Niiden avulla on kyetty estämään paljon vakavia sairastumisia ja menehtymisiä. Rokotteet ovat antaneet myös turvaa koronapotilaita hoitaville työntekijöille.