Maaliskuu risteillään, kesäkuussa rantaudutaan luostariin – Paimion Teatteri kirii nyt koronan takia menetettyjä kuukausia takaisin

0
Risteilyisäntä Dick (Sami Olander) joutuu olemaan laivalla varsinainen jokapaikanhöylä. Naisten asusteiden myynti tax-freessä kangertelee, kun kokomerkinnät ovat hakusessa. Ostoksilla ”hapan kissaihminen” Anita (Marjut Ruusumo).

PAIMIO

Kolmas kerta toden sanoo: Visby Luksus Line seilaa vihdoinkin.

70-luvun risteilytunnelmasta ammentavan Visby Luksus Linen ensi-ilta ja kantaesitys nähtiin Vistan näyttämöllä lauantaina 5. maaliskuuta. Vauhdikas musiikillinen ruotsinlaiva-hupailu oli työn alla jo kaksi vuotta sitten, mutta koronarajoitukset ovat lykänneet ensi-iltaa.

Diskokuningatar joutuu luostariin

Paimion Teatterissa rajoitusten keventäminen alkaa näkyä muullakin tavoin.

Kesän suurmusikaali Nunnia ja Konnia tuo lähes kolmekymmentähenkisen ensemblen Paimion Museomäen kesäteatterilavalle. Livemusiikki soi, ja laulu raikaa, kun Nunnia ja konnia -musikaali saa ensi-iltansa kesäkuun puolessavälissä. Myös tätä musikaalia on jouduttu tuntuvasti lykkäämään koronasulkujen takia.

Esityksessä alamaailman rääväsuinen diskokuningatar Deloris tiputetaan nunnaluostarin hartaaseen arkeen, ja kaksi erilaista maailmaa törmäävät räiskyvästi toisiinsa. Nunnia ja Konnia -musikaali perustuu Whoopi Goldbergin tähdittämään samannimiseen elokuvaan, joka tuli teattereihin vuonna 1992.

Luvassa on mielenkiintoisia hahmoja, isoja tanssinumeroita ja livemusiikkia. Musikaalin tuotantotiimi koostuu paikallisista alansa kärkiosaajista.

Ohjaajana on Myrskyluodon Maijan ja Täällä pohjantähden alla -esitykset Paimioon ohjannut Eija-Irmeli Lahti. Hän vastaa myös esityksen visuaalisesta ilmeestä ja toimii toisena koreografina. Varsinainen koreografi on Annika Mutila.

Esitystä säestää Roope Kivimaan johtama kuusihenkinen livebändi.

Tule tekemään Tähkäpää-musikaalia!

Paimion Teatterin ensi syksynä nähtävän fantasiaesitys Tähkäpään näyttelijähaku on käynnissä.

Fantasiapainotteinen Tähkäpää-musikaali saa ensi-iltansa Vistan näyttämöllä syyskuun loppupuolella.

Tähkäpäästä ei ole tulossa ihan perinteinen prinsessasatu. Uudenlaista väriä ja ilmettä satuun puhaltavat ohjaaja Mira Lattu ja musiikeista sekä lauluopetuksesta vastaava Merita Seppälä.

Tähkäpää-musikaalin näyttelijöiksi voivat hakea yli 9-vuotiaat lapset ja nuoret. Siihen liittyen Paimiossa järjestetään ensi sunnuntaina ”Hyvän mielen casting-tilaisuus”. Kyseisen castingin tapahtumapaikka on Vistan näyttämö.

Tähkäpään ja teatteriharrastuksen pariin on mahdollista päästä muullakin tavoin kuin näyttelemisen kautta. Esimerkiksi suuntautumalla puvustukseen, tarpeistoon tai näyttämötekniikkaan. Lisätietoja löytyy Paimion teatterin kotisivuilta.

– Kun Tähkäpään ensi-ilta ensimmäisen kerran täytyi siirtää koronan alta, jouduin hyvästelemään paitsi roolini noitana myös ihanan lapsi- ja nuorisokatraan. Silloin toki ajattelin, että hetken päästä nähdään. Se hetki oli pitkä, sanoo Tähkäpään ohjaaja ja Paimion Teatteri ry:n puheenjohtaja Mira Lattu.

– Kaipuu teatteriin on ollut kova. Olen niin onnellinen, että saamme vihdoin tämän upean näytelmän estradille. Yhdessä!

Katsojakin on hiukan ulapalla

Joskus teatterikokemus on enemmän tai vähemmän hämmentävä. Riippumatta tyylilajista, kaupungista tai näyttämöstä.

Paimion Vistan näyttämöllä lauantaina ensi-iltansa saanut Visby Luksus Line jätti pohdintavaihteen päälle. Näytelmän jälkeen Fellinin La Dolce Vita -elokuvan katsomisesta ei tullut mitään, kun mielessä vilisi vain Visby Luksus Line.

Mitä ihmettä näytelmässä oikein tapahtui? No, kaikenlaista. Ja paljon.

Merita Seppälän käsikirjoittaman ja Laura Hurmeen ohjaaman Visby Luksus Linen lähtöasetelma on komedia-vinkkelistä herkullinen. Suomalaiset risteilevät seventies-hengessä, ja hitti-iskelmät soivat.

Lavastus, valot ja äänet toimivat moitteetta. Puvustus on miellyttävä, ja laulaakin osataan. Näytteleminen on hyvää tasoa.

Jostain syystä homma jää kuitenkin hieman laimeaksi. Vaikka meno on energistä ja villisti poukkoilevaa, se ei sytytä suurta roihua.

Se voi johtua allekirjoittaneen huumorintajun luonteesta, ellei peräti puutteesta. Jokaisella meistä lienee huumorin kohdalla privaatti sokea piste, jolloin ei vaan naurata.

Näytelmässä on kokenut ja osaava tekijätiimi, eikä Visby Luksus Line todellakaan floppaa. Luultavasti moni ensi-iltavieras piti näkemästään ja kuulemastaan kovastikin.

Minäkään en pitkästynyt. Olihan siellä muun muassa useita hyviä lauluesityksiä koreografioineen. Kuten professori Korpirauniota esittävän Jarmo Mäkisen laulama ”Visby” ja Miia Vaajasen laulaminen kokonaisuudessaan.

Dialogiakaan ei pidä julistaa tasapaksuksi, jos kohta meno voisikin olla hivenen kreisimpää. Ja loppupeleissä kyse on tosiaankin makuseikoista.

Miltei sataprosenttisesti paikallisin voimin tehty näytelmä on aina hatunnoston arvoinen suoritus. Kirvestä ei nytkään lyödä kiveen, vaan saadaan hyvää oppia ja osaamista huomiseen.

Visby Luksus Line: Käsikirjoitus Merita Seppälä. Ohjaus, lyriikat ja koreografiat Laura Hurme. Musiikin sovitus Outi Ollila. Taustanauhat Pasi Ketola. Esitykset jatkuvat Paimion teatterissa 2.4. saakka.

PERTTU HEMMINKI