Olisiko aika hiljentyä rukoukseen?

0

Nykyajan keskiverto suomalainen on saanut elää hyvin rauhallista, turvallista ja yltäkylläistä elämää. Vanhempien ja isovanhempien tarinat sodasta ja pula-ajasta kuulostavat yhä vain kaukaisemmilta kaiuilta menneisyydestä. Heidän lukemansa rukoukset ja turvautuminen korkeampiin voimiin on myös saattanut alkaa tuntua etäiseltä ja jopa turhalta. Mitäs sitä nyt sellaista, kaikkihan sujuu muutenkin niin hyvin.

Nyt sota on tullut kuitenkin lähelle Suomea. Venäjän aloittama hyökkäys veljeskansaansa Ukrainaa vastaan tuntuu täysin uskomattomalta ja järjettömältä. Rauha ja turva tuntuvat uhatuilta, yhä lisääntyvien pakotteiden ja vastapakotteiden vuoksi yltäkylläisyyskin on vaarassa.

Ukrainan tapahtumista on noussut myös huoli siitä mitä seuraa tämän jälkeen? Eurooppa ja rakas Suomemme on totisesti ravisteltu hereille turvallisen tuntuisesta lintukodostaan. Presidentti ja puolustusministeri ovat jo käyneet neuvottelemassa Yhdysvalloissa. Pääaiheena on ollut varmasti maamme turvallisuus ja sen itsenäisyyden puolustaminen. Puhetta on varmaankin ollut myös puolustusliitto Natosta. Tähän liittymisestä Venäjä on jo useamman kerran varoitellut Suomea.

Olisiko kaiken sotilaallisen varustautumisen ja puolustusliittojen lisäksi mahdollista turvautua myös rukoukseen? Ukrainasta on näytetty paljon videoita, joissa ihmisjoukot yhdessä rukoilevat. Kun hätä on suurin ja tilanne näyttää toivottamalta, silloin turvaudutaan lopulta ihmistä suurempaan.

Näin pääsiäisen lähestyessä haastankin sinut kokeilemaan rukousta ja hiljentymistä. Rauhoita mielesi maailman pauhulta ja anna itsellesi aikaa hiljentyä rukouksessa. Voit aloittaa vaikka lukemalla alla olevan Kyösti Kallion rukouksen Talvisodan aikaan.

“Taivaallinen Isämme, katso armossasi kansamme puoleen. Sinä olet luonut sen ja rakastat sitä. Sinä näet, että se on mitä suurimmassa vaarassa. Siksi rukoilemme sinua: Herra, auta meitä hädässämme äläkä anna meidän hukkua. Lahjoita kääntymys synnin ja laittomuuden teiltä, jotka johtavat kansamme tuhoon. Herra, armahda meitä.”

Juha Viljanen

Kirjoittaja on kirkkomuusikko Piikkiön seurakunnassa.