Pääkirjoitus: Tieto vähentää tuskaa

0

Kouluterveyskyselyn tulokset hätkähdyttivät viime vuonna Paimion lukiossa. Kun vielä vuonna 2019 runsas neljännes lukio-opiskelevista tytöistä kertoi kokeneesta seksuaalista häirintää puhelimessa tai internetissä vuoden aikana, oli lukema noussut kahdessa vuodessa yli 50:een prosenttiin. Ongelma on ilmeinen, eikä se koske yksinomaan Paimiota.

Torstaina Lounais-Suomen poliisi tiedotti, että nuorison keskuudessa on parhaillaan liikkeellä vaarallinen someilmiö, johon liittyy sekä väkivaltavideoiden että sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan materiaalin kuvaamista, hallussapitoa ja levittämistä. Kyse on ilmiöstä, jossa nuoret kuvaavat ja jakavat toisia solvaavaa sisältöä eteenpäin. Tapahtumien myötä joukko nuoria on joutunut osittain tietoisesti, osittain tahtomattaan epämiellyttävän huomion, loukkaavien kommenttien ja rikosten kohteeksi.

Nuoret, ja silloin tällöin aikuisetkin, unohtavat herkästi sen, missä menee rikoksen raja, kun puhutaan väkivallasta tai seksuaalisesta häirinnästä, jopa ahdistelusta. Alle 18-vuotiaaseen kohdistunut pahoinpitely on aina virallisen syytteen alainen rikos, ja pahoinpitelyyn voi syyllistyä rikoskumppanina myös koskematta toiseen.

Nuori voi syyllistyä rikokseen myös kirjoittamalla ja julkaisemalla toista halventavaa sisältöä. Arkaluontoisen ja loukkaavan materiaalin levittäminen voi olla rangaistavaa joko kunnianloukkauksena tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisenä.

Täytyy nostaa hattua tuoreelle Paimion nuorisovaltuustolle, joka on nostanut ison kissan jälleen pöydälle. Vaikka ongelma on ollut tiedossa jo pitkään, ei tilanteen korjaamiseen ole toistaiseksi löytynyt tarvittavia tai oikeita työkaluja. Kuten nuoret itse sanovat, he eivät tällä hetkellä edes itse aina tiedä, mikä on soveliasta ja sopimatonta.

Eikä raja ole täysin mustan ja valkoisen välissä aina myöskään aikuisilla. Se mikä saattoi tuntua soveliaalta ja normaaleihin tapoihin kuuluvalta vielä viime vuosituhannen puolella, ei välttämättä ole sitä enää 2020-luvulla.

Ainoat keinot vähentää niin nuorten kokemaa väkivaltaa kuin seksuaalista ahdistelua on tietoisuuden lisääminen ja avoin keskustelu vaikeistakin aiheista.

Sekä Nuorisovaltuusto, Vistan koulu että Paimion lukio kantavat oman kortensa kekoon järjestämällä kevään aikana luentoja ja keskustelutilaisuuksia väkivaltaan ja seksuaaliseen häirintään liittyen. Toivotaan, että tieto rohkaisee myös nuoria kertomaan yhä useammin kokemuksistaan lähimmille aikuisille.

Tässä tapauksessa tieto poikkeuksellisesti vähentää tuskaa.