Pääkirjoitus: Tolppahinta näkyy pian ruokakorissa

0

Sekä 95E10-bensiinin että dieselin hinta on ylittänyt monella huoltoasemalla viime päivinä 2,5 euron litrahinnan rajapyykin. Samalla fossiilisten polttoaineiden keskivertohinta huoltoasemien tolpissa on kivunnut lyhyessä ajassa Venäjän sodan seurauksena yli 2,2 euroon litralta. Vielä helmikuun puolella polttoaineiden hinnat keikkuivat kahden euron litrahinnan molemmin puolin.

Kun polttoaineen hinta kipuaa useita kymmeniä senttejä vain parissa viikossa, joutuvat jo tavallisetkin yksityisautoilijat punnitsemaan jokaista ajettua kilometriä erikseen. Voi vain kuvitella, millainen ahdinko on tällä hetkellä ammattiautoilijoiden keskuudessa. Mikään polttoaineindeksi ei pysy tällaisen hintakehityksen perässä, ja jo sovitut urakat liukuvat tankkauslaskujen myötä vauhdilla miinusmerkkisiksi.

On selvää, että kuljetusalan yrittäjien ahdinko siirtyy porras portaalta eteenpäin vaikuttamaan pian ihan kaikkien ihmisten rahavirtoihin. Maassa, joka on täysin riippuvainen tieliikenteestä ja jonka tavaraliikenteen tonneista lähes 90 prosenttia kulkee edelleen teitä pitkin. Kuljetuskustannusten hinnannousu nostaa väistämättä muidenkin tuotteiden hintoja eli vaikuttaa myös autottomiin tai niihin, jotka ovat jo päässeet siirtymään irti fossiilisten polttoaineiden tarpeesta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) arvioi viikonloppuna, että ruokakorin hinta tulee maatalouden ahdingon ja polttoaineiden hinnannousun seurauksena kipuamaan lyhyellä aikavälillä jopa 20 prosenttiin käytettävissä olevista tuloista, kun sen osuus on nyt 11 prosenttia. Lähes tuplat siis, ja euroissa mitattuna useita satasia kuussa. Monessa kotitaloudessa nousu voidaan peitota jättämällä vapaa-ajan huvit ja harrastukset vähemmälle, mutta yhä useammassa keskivertoperheessä kulukuri näkyy konkreettisesti ruokalautasella.

Se on raja, jota hyvinvointivaltiossa ei pitäisi ylittää ja se on asia, johon hallituksen pitäisi löytää pikainen korjauskeino esimerkiksi polttoaineveron väliaikaisella keventämisellä tai polttoaineista maksettavan arvonlisäveron poistolla.