Paimion Teboilin Säteri: “Kyllä se pahalta tuntuu”

0
Hevonpään Teboililla kaikki myymälässä tehdyt ostokset vaikuttavat ainoastaan paikallisen yrittäjän kassavirtaan.

Paimio

Sosiaalisessa mediassa on viimeisen viikon aikana kehotettu jopa boikotoimaan Teboil-huoltoasemia, koska osa asemilla käytetyistä rahoista on virrannut sen omistavalle venäläiselle Lukoil-öljy-yhtiölle.

Se harmittaa Paimion Hevonpään Teboilin yrittäjä Jenna Säteriä ymmärrettävästä syystä, sillä esimerkiksi heillä ainoastaan tankkauksista menee oma osuutensa Teboilille.

– Kyllä se pahalta tuntuu, ei sitä voi kieltää. Perheyrityksemme on toiminut tässä liikepaikalla 40 vuotta ja työllistänyt satoja lähialueen ihmisiä. Olemme parhaamme mukaan yrittäneet kehittää palveluita muuttuvan maailman ja asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Koska toimimme omassa kiinteistössämme, sisäkaupan myynnistä ei mene yhtiölle mitään. Aika kohtuuttomalta tuntuu, Säteri sanoo.

Viime viikolla Teboil-kauppiaat ry sai neuvoteltua emoyhtiön kanssa sopimuksen, jonka mukaan yrittäjiltä ei peritä maalis–toukokuun ajan myyntisidonnaisia vuokramaksuja, kauppapaikkamaksuja eikä myöskään markkinointimaksuja. Päätöksestä ei kuitenkaan ole iloa Hevonpään Teboililla, koska kiinteistö on kokonaan yrittäjän omistuksessa.

– Koska toimimme omassa kiinteistössä, emme saa kompensaatiota.

“Aito huoli on ollut liikuttavaa”


Säteri uskoo, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut Hevonpään Teboilin asiakasmääriin, mutta sen tarkempaa analyysiä on hankala tehdä, koska koko korona-aika on ollut vaihtelevaa asiakas- ja ostosmääriä mitattaessa.

– Viimeisimmät käänteet ovat varmasti vaikuttaneet jonkin verran, mutta koska koko pari viimeisintä vuotta on ollut poikkeuksellista aikaa, vaikutuksia on vaikea tarkastella vielä sen tarkemmin.

Säterin toiveena onkin, että paimiolaiset ja muutkin asiakkaat näkevät Hevonpään Teboilin ennen kaikkea paikallisena toimijana. Myös ymmärrystä vaikeassa tilanteessa on tullut.

– Haluamme ensinnäkin kiittää täydestä sydämestämme asiakkaitamme tuesta ja tsempeistä. Aito huoli pärjäämisestämme on ollut liikuttavaa. Toivomme, että ihmiset pitävät meitä paikallisena, palvelevana huoltoasemana ja käyttävät palveluitamme jatkossakin.

Amomaticilla harmitellaan “sitä yhtä kahelia”


Paimiolainen asvalttiasemiin ja niihin liittyvään teknologiaan erikoistunut Amomatic teki vielä kymmenen vuotta sitten 70 prosenttia liikevaihdostaan Venäjän-kaupalla. Kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainassa vuonna 2014, muuttui tilanne kertaheitolla. Hetkessä tärkeimmästä kauppakumppanimaasta tuli marginaalia.

– 2015 meillä ei ollut oikein enää mitään kauppaa Venäjän suuntaan, koska se yhtälö meni sodan myötä käytännössä mahdottomaksi. Jonkin verran olemme toimittaneet asvalttiasemille sen jälkeen varaosia ja asennuksia, mutta sekin on alkanut olla pakotteiden myötä hankalaa. Maahan ei saa viedä sellaista automaatioteknologiaa, jota valmistamme, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Pasi Vuorinen .

Vuodet 2015 ja 2016 olivat yritykselle hankalia, koska myyntihanat Venäjälle tyrehtyivät. Sen jälkeen huvennutta liikevaihtoa on paikattua aktiivisella kasvulla muihin Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan. Viime vuonna Amomatic haki uutta aluevaltausta muun muassa Ukrainasta toimittamalla sinne yhden asvalttiaseman. Se aluevaltaus stoppasi kuitenkin kuin seinään siinä vaiheessa, kun Vladimir Putin ilmoitti Venäjän hyökkäyksestä maahan.

– Olisi kai siellä ja edelleen Venäjälläkin hyvät markkinat ja asiakkaat olemassa, kun vain saataisiin tuo yksi kaheli pois maan johdosta. Ei se muuta vaatisi. Silti on selvää, että ei tässä uskalla idän kaupan suhteen kovin toiveikas olla lähivuosien osalta. Suhteiden rakentaminen vie joka tapauksessa taas useamman vuoden, Vuorinen harmittelee.