”Roosasta on tullut paras kaverini ja perheenjäsen”– Koiranpentu muutti Kettusten perheen arjen

0
Australianpaimenkoira Roosa on luonteeltaan lempeä, Niina Kettunen kertoo.

PAIMIO

Paimiolainen Kettusten perhe sai vuoden 2020 lopussa uuden perheenjäsenen, kun perheeseen hankittiin koiranpentu, australianpaimenkoira, Roosa. Koira hankittiin korona-aikana, mutta varsinaisesti korona-aika ei vaikuttanut sen hankkimiseen.

– Meillä oli aiemmin ollut parsonrusselinterrieri, Ronja. Se oli luonteeltaan äkäinen, eikä voitu hankkia sen aikana uutta pentua, mutta kun siitä aika jätti pari vuotta sitten, päätimme hankkia pentukoiran, Niina Kettunen kertoo.

Paria kuukautta ennen Roosaa perheeseen hankittiin myös kaksi kissanpentua.

– Roosa ja toinen niistä leikkivät nykyisin yhdessä, mutta toinen ei halua leikkiä Roosan kanssa, vaikka se kuinka yrittää, Kettunen naurahtaa.

Paras kaveriKettunen kertoo, että Roosan pentuaika meni suhteellisen mutkattomasti.

– Mutta sai siinä töitäkin tehdä. Temput Roosa oppii nopeasti, mutta esimerkiksi hihnakäyttäytymisessä on vieläkin harjoittelemista, hän kertoo.

Nyt Roosa on jo vuoden ja neljän kuukauden ikäinen. 

– Meillä on mieheni Sauli päivisin kotona, joten se helpotti pentuaikana erityisesti sisäsiistiksi opettelussa. Minä toimin opettajana, joten kesät olen myös kotona. Kesällä oli muutenkin mukavaa, kun olimme perheen kanssa mökillä ja Roosa sai olla siellä vapaana, Kettunen kertoo.

Hän kertoo, että hän on päävastuussa Roosasta ja hoitaa muun muassa kaikki sen lenkitykset ja käy Roosan kanssa harrastamassa.

– Lenkkeilen sen kanssa pari tuntia joka päivä ja siitä on tullut paras kaverini, Kettunen toteaa.

Perheeseen kuuluu kolme lasta, kuusi-, seitsemän-, ja kahdeksanvuotiaat ja koko perhe on ottanut Roosan perheenjäsenekseen.

– Erityisesti nuorimmainen Miro tykkää leikkiä Roosan kanssa, mutta välillä pitää rauhoitella kun Roosa riehaantuu liikaa, Kettunen naurahtaa.

Toinen pentu tulossa kesälläLuoteeltaan Roosa on leikkisä ja lempeä. Kettusen mukaan se on hellyydenkipeä sekä nopea oppimaan uusia asioita.

Kettunen tykkää myös harrastaa koiransa kanssa.

– Olemme käyneet pentukoulussa, arkitottelevaisuuskoulussa ja Peimarin koirien pentutreffeillä. Kuukausi sitten aloitimme myös agilityn, hän kertoo.

Kettusen mukaan koiran kanssa puuhastelu on hyvää vastaapainoa työelämälle ja kiireelle. Perhe on innostunut koirista niinkin paljon, että nyt kotiin on hankinnassa jo toinenkin koiranpentu.

– Meille on tulossa suomenlapinkoira. Äidilläni on sellainen ja pentu on sen pennun pentu. Pennut syntyvät parin kuukauden päästä ja niiden luovutusikä on seitsemän viikon kuluttua. Tarkoitus on kuitenkin ottaa tyttökoira, eli toivottavasti pesueeseen syntyy sellainen, Kettunen sanoo.