Talviset kelit tulevat hetkeksi takaisin – varo puuskia

0
Myrskylukemiin nousevat puuskat saattavat kaataa taas puita sähkölinjoille.

Viikonlopuksi talvi tulee hetkellisesti takaisin, kun maan ylle leviää matalapaineita. Maan yli kulkee viikonlopun ja maanantain kuluessa kaksikin eri matalapainetta. Pohjoisesta purkautuu hyvin kylmää ilmaa ja sää muuttuu talviseksi. Ajokeli ainakin ylempänä Suomessa on lumisateiden takia paikoin jopa erittäin huono.

Varsinkin lauantaina myrskypuuskat voivat lisäksi aiheuttaa vahinkoja maan etelä- ja keskiosassa, varoittaa Ilmatieteen laitos.

Lauantain vastaisena yönä matalapaineen keskus siirtyy Suomen itäpuolelle ja pohjoisesta alkaa virrata voimalla kylmää ilmaa. Kylmenemisen yhteydessä lunta sataa paikoin maan keskiosassa ja kuuroja voi tulla myös täällä etelässä. Lauantaina päivällä sateet heikkenevät ja pilvipeite alkaa rakoilla lännestä alkaen.

Kun sääennusteet lupaavat myrskyä tai myräkkää, voi pyrkiä ennalta suojaamaan kotia ja muuta omaisuutta vahingoilta.

– Ennen myrskyä kannattaa siirtää pihalta kaikki irtonaiset tavarat varastoon tai kiinnittää ne siten, ettei tuuli pääse niitä lennättämään. Ajoneuvot kannattaa ajaa autotalliin tai siirtää ainakin loitommas puista. Eniten omaisuusvahinkoja myrkyissä aiheutuu yleensä juuri puunkaatumisista. Myös itse tuuli ja sade voivat tehdä tuhojaan ja esimerkiksi sähkökatkot sulattaa pakastimia tai virtapiikit rikkoa laitteita, kertoo

korvausjohtaja Marko Erkkilä LähiTapiola Varsinais-Suomesta.

Tuulen voimakkuuden ja sade-ennusteiden kehitystä voi seurata esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen antamista varoituksista.

– Jos puu kaatuu myrskyssä rakennuksen päälle tai jää nojaamaan esimerkiksi toista puuta vasten, on hyvä kutsua apua paikalle. Omaisuusvahinkojen korjaamiseen ei kannata ryhtyä kesken myrskyn, mutta kun sen voi tehdä turvallisesti, on syytä pyrkiä ennaltaehkäisemään lisävahinkoja.

– Kotoa kannattaa aina löytyä sen verran syötävää, että siitä saa pariksi päiväksi ruoan ilman sähköä. Kännykät ja tietokoneet on myös hyvä ladata täyteen ennen myrskyä. Poikkeustilanteessa kannattaa muistaa myös naapurit: asuuko lähistöllä esimerkiksi ihmisiä, jotka voisivat tarvita apua raivaustöissä? Sähkökatkon pitkittyessä kannattaa joka tapauksessa varmistaa, että naapurilla on kaikki kunnossa esimerkiksi ruoan ja lämmityksen suhteem, sanoo Erkkilä.

Sunnuntaina korkeapaineen selänne liikkuu nopeasti Suomen yli itään.

Uusi matalapaine ja siihen liittyvä lumisadealue saapuu kuitenkin jo myöhemmin iltapäivällä lännestä maan länsiosaan. Lunta sataa sunnuntai-illan ja maanantain vastaisen yön aikana maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin 5-10 senttiä. Etelässä lumi todennäköisesti sulaa nopeasti maanantaina, kun lämpötila vielä nousee jopa +5 asteeseen.

Maanantaina sää kylmenee uudestaan myös etelässä ja ensi viikko näyttää kokonaisuudessaan Suomessa erittäin kylmältä.