“Teholla ei tuomita”

0
Teho-osastolle menevien hoitajien suojautumispukeutuminen on tiukkaa.

Ensimmäinen koronapotilas tuli teho-osastolle hoitoon 26.3.2020. Tähän mennessä on Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) teho-osastolla hoidettu kaikkiaan 145 koronapotilasta pandemian aikana. Keskimääräinen ikä koronapotilaalle, joka on ollut tehohoidossa Tyksissä, on 53 vuotta. Heistä 70 prosenttia on ollut miehiä. Tähän mennessä 16 prosenttia potilaista on menehtynyt tehohoidon aikana, joka on noin neljä kertaa suurempi kuolleisuus kuin tehohoidossa keskimäärin. Kolme neljästä, 74 prosenttia, oli rokottamattomia.

Tyksin teho-osaston ylilääkäri Mika Valtonen muistelee koronan alkuaikoja keväällä 2020:

– Alussa meillä ei ollut rokotteita, eikä mitään muutakaan varmaa suojaa tautia vastaan. Meillä oli ainoastaan tiiviit hengityssuojat ja muut suojavarusteet. Hoidimme potilaita ja toivoimme, ettei tauti tarttuisi itseen tai omaan perheeseen.

– Minä jätin heti kaikki ystävätapaamiset pois enkä käynyt enää oikein missään. Pelkäsin, että toisin taudin kotiin, sairaanhoitaja Sanna Nerjanto Tyksin teho-osastolta sanoo.

Maaliskuusta 2020 – maaliskuuhun 2022 välisenä aikana Tyksin teho-osastolla on ollut 18 koronapotilasta, joilla on ollut 2-3 rokotetta. Näiden potilaiden keski-ikä oli 65 vuotta ja kaikilla heistä oli merkittäviä perussairauksia.

– Toisin sanoen 88 prosenttia kaikista tehohoidossa olleista koronapotilaista on ollut rokottamattomia epidemian alusta tähän päivään asti, Mika Valtonen sanoo.

Valtonen on kuitenkin harmissaan polarisoinnista, joka on syntynyt rokotettujen ja rokottamattomien välissä yhteiskunnassamme.

– Täällä sairaalassa emme syytä ketään mistään, esimerkiksi heidän valintojensa tai elämäntapojensa perusteella. Potilaat eivät ole syyllisiä sairauksiinsa, emmekä me ole tuomareita. Tämä ei ole oikeuslaitos, vaan teemme parhaamme hoitaaksemme ihmiset terveeksi, Valtonen sanoo.

– On paljon muitakin sairauksia, joissa omat elämäntavat ovat voineet vaikuttaa sairauteen, mutta emme tuomitse, vaan hoidamme kaikkia tasapuolisesti. Se on meille itsestäänselvyys, Sanna Nerjanto sanoo.

Pandemia yhä täällä

– Koronapandemia on edelleen voimissaan, vaikka yksittäisen ihmisen riski saada vaikea tautimuoto on omikron- muunnoksen myötä pienentynyt. Meillä on kuitenkin tällä hetkellä enemmän koronapotilaita sairaalassa kuin koskaan aikaisemmin. Huolehditaan yhdessä sitä, että tilanne ei vaikeudu edelleen, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Maanantaina 7.3.2022 on yhteensä 46 koronapositiivista potilasta Tyksissä, joista alle viisi saa tehohoitoa. 22 potilaista ovat hoidossa koronainfektion vuoksi, 24 potilaalla korona on lisälöydös.