Tupla-SM-mitalisti Tainio suuntaa katseensa jo pitkälle tulevaisuuteen – “Suomen kärki ei ole enää kovin kaukana”

0
Emma Tainio voitti viime viikonloppuna alle 20-vuotiaiden SM-kisoissa hopeaa 60 metrillä ja pronssia 200 metrillä.

Paimio

Paimiolainen pikajuoksija Emma Tainio tervehtii iloisesti Paimion kirjastossa ja kertoo ”haahuilevansa” etsiessään, ikävän tapansa mukaisesti, muutaman minuutin myöhässä olevaa toimittajaa ennakkoon sovitusta haastattelupaikasta. Tainiosta saa ensivaikutelman perusteella rennon letkeän, hymyilevän vaikutelman.

Kun Tainio alkaa vastailemaan kysymyksiin, käy hyvin pian selväksi, että haahuilijasta ei ole kuitenkaan kyse. Kevään ylioppilaskirjoituksiin valmistautuva Paimion Urheilijoiden pikajuoksutähti tuntuu asettavan itselleen selkeät tavoitteet, ja hänen mukaansa tavoitteiden asettamisen jälkeen kaikki on ”melko helppoa ja selkeää”.

– En ole ottanut sen suurempaa stressiä kevään kirjoituksista. Koulu on sujunut aina hyvin ja uskon, että kokeetkin sujuvat hyvin, kun niihin valmistautuu suunnitelmien mukaisesti. Se ei ole sellainen asia, mistä kannattaisi ottaa ylimääräistä stressiä, Tainio sanoo.

Hänellä tuntuu olevan, 18 vuoden iästä huolimatta, jo hyvin selkeät suunnitelmat ainakin seuraavien kymmenen vuoden varalle. Ensisijainen tavoite on hoitaa opinnot Paimion lukiossa kunnialla maaliin, ja sen jälkeen päästä opiskelemaan kauppatieteitä Turun kauppakorkeakouluun.

Suunnitelma on selkeä siksikin, että se tukee Tainion toista suunnitelmaa, nousta Suomen parhaimpien pikajuoksijoiden joukkoon, parhaalla mahdollisella tavalla.

– Valmentaja Jarmo Rasi on Turun seudulta, haluan harjoitella Kupittaalla ja Turussa. Siksi myös opiskeleminen Turussa olisi paras vaihtoehto, Tainio sanoo painokkaasti.

”SM-mitali on aina SM-mitali”


Tainio ei puhu lämpimikseen suunnitelmistaan. Puheille on myös katetta, sillä hän nousi viimeistään kuluneen hallikauden aikana Suomen naispikajuoksun eliitin tuntumaan.

60 metrin SM-kisoissa hän oli yhdeksäs ja paransi sijaa yhdellä pykälällä 200 metrillä. Molemmilla matkoilla ennätykset paukkuivat uusiksi, ja viime viikonloppuna hän kruunasi hallikautensa alle 20-vuotiaiden SM-hopeaan ja -pronssiin samaisilla pikamatkoilla.

Jotain Tainion tavoitteista kertoo myös se, etteivät tuoreimmat mitalit herätä mitään sen suurempia riemunkiljahduksia.

– Totta kai SM-mitali on aina SM-mitali, mutta itselleni kovempi juttu oli olla yleisessä sarjassa kymmenen parhaan joukossa molemmilla matkoilla. Se kertoo, ettei Suomen kärki ole enää kovin kaukana ja ensi kesän yksi päätavoite, eli Kalevan Kisoissa finaaliin pääsy on ihan realistinen tavoite. Nuorten SM-mitalit tulivat aika perussuorituksilla, Tainio miettii.

60 metrillä Tainio petrasi ennätystään talven aikana 7,61 sekuntiin ja 200 metriä 24,91 sekuntiin. Viime kesänä hän juoksi heinäkuun alussa 100 metrillä ajan 11,92, jolla irtosi paikka myös alle 20-vuotiaiden MM-viestijoukkueeseen 4×100 metrillä.

Hyvä hallikausi antaa eväät hakea tulosparannusta myös tulevalle kesälle.

– Aikatavoitteet voivat olla aika vaarallisia, kun sitten joku pääsee jälkeenpäin sanomaan, Tainio naurahtaa ja jatkaa:

– Mutta kyllä sellainen 11,7-alkuinen aika olisi sadalla metrillä tähtäimessä. Sellaisella ajalla oltaisiin todennäköisesti SM-kisoissa aika korkealla ja olisi myös realistiset mahdollisuudet päästä alle 20-vuotiaiden PM-maaotteluun sekä saman ikäluokan MM-kisoihin Kolumbiaan. Ainakin viestijoukkueen mukana.

Maltilliset askeleet


Jarmo Rasi on valmentanut Tainiota runsaat neljä vuotta. Vuoteen 2019 asti hän pelasi lentopalloa yleisurheilun ohessa, mutta tuolloin lajivalinta oli viimeistään tehtävä.

– Lentopallo ei oikein enää tukenut optimaalista pikajuoksuharjoittelua, joten se jäi. Sen jälkeen kehitys on ollut aika tasaista vuosi vuodelta.

Ja tasaisena kehitys halutaan myös pitää. Oikotietä onneen ei Tainion suunnitelmissa ole.

– Katson pikemminkin kymmenen vuoden päähän kuin vuoden tai parin päähän. Pitää muistaa, että olen vasta 18-vuotias, eikä silloin voi harjoitella vielä samalla tavalla kuin 28-vuotias. Siksi kehitysaskelien pitää olla realistisia, jotta oikeasti voin olla Suomen paras sitten 28-vuotiaana, Tainio laskee.

Ykköslajikseen hän sanoo sata metriä, mutta pitkäraajaiselle ja lähes 180-senttiselle juoksijalle myös pidemmät matkat voisivat tulla tulevaisuudessa mukaan kisaohjelmaan.

– Vielä en ole 400 metriä kisoissa juossut, mutta 200 metriä on ihan yhtä lailla mukana harjoittelussa kuin satanenkin. Satanen on vielä kuitenkin ykkösenä, koska se on niin kilpailtu laji. Satasen nopein on nopein kaikista. Sitähän kaikki pikajuoksijat haluavat olla, Tainio muistuttaa.