Tyks siirtää hoitoja lakon alkaessa

0

TURKU

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ilmoitti jo viikolla varautuvansa hoitoalan lakkoon perumalla Tyksin kiireettömiä toimenpiteitä torstaista 31.3. lähtien.

Tyksin hoitavasta yksiköstä ollaan suoraan yhteydessä kaikkiin niihin potilaisiin, joiden ajanvarauksiin tulee muutoksia. Oma-aloitteisia kyselyjä pyydetään välttämään, etteivät ne ruuhkauta palveluja entisestään.

Hoitoala perää mittavia palkankorotuksia ja palkkojennostopakettia seuraaville viidelle vuodelle. Lakot kohdistuvat ainakin ensialkuun maan isoihin sairaanhoitopiireihin ja täällä lakkoilevat lähimmän parin viikon ajan vain Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä työskentelevät hoitoalan työntekijät. Lakko kestää näillä näkymin 15.4. asti.

Hoitajalakon alkaminen varmistui keskiviikkona, kun kävi ilmi, että SuPer ja Tehy torjuivat valtakunnansovittelijan neuvotteluehdotuksen riittämättömänä. Torstaina liitot kirittivät neuvotteluja ja ilmoittivat asettavansa uuden ylityö- ja vuoronvaihtokiellon kunta-alan työpaikoille ajalle 1.4.-15.4.

Kriittinen sairaanhoito luvataan turvata myös työtaistelun aikana, mutta Kunta- ja hyvinvointityönantajat KT ilmoitti torstaina olevansa huolissaan potilasturvallisuudesta lakon aikana, ja syytti etteivät työntekijäliitot ole osoittaneet suojatyöhön riittävästi henkilöstöä. Myös Tyksin johdosta viestitettiin samaa.

Paikallisesti

järjesteltävää


Superin ja Tehyn jo voimassa ollut ylityö- ja vuoronvaihtokielto on tiettävästi jo hankaloittanut paikallisesti mm. terveydenhoitoa ja vanhuspalvelujen työtä, koska henkilöstöllä on koronapandemian vuoksi myös paljon sairaspoissaoloja. Nyt tilanne siis jatkuu, ja sitä heikentää entisestään se, että maanantaina alkaa kunta-alan muiden keskeisten liittojen eli Jukon, Jhl:n ja Jytyn ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka jatkuu 10.4. saakka.

Käytännössä työtaistelutoimet koskevat laajalti kuntien hyvinvointialojen henkilöstöä eli ei vain hoitoalan tekijöitä, vaan mm. opettajia, varhaiskasvatuksen, sosiaalialan henkilöstöä ja myös teknisen alan tekijöitä. Työjärjestelyissä ei siis ole joustoa.

Jos kunta-alan virka- ja työehtosopimuksista ei synny sopua, uhkaavat näiden järjestöjen lakot ensin suuremmissa kaupungeissa, meitä lähimpänä Turussa. Mikäli neuvotteluissa ei edistystä, työtaistelutoimet eli lakotkin voivat myöhemmin laajentua myös pienempiin kuntiin.