Ukrainalaislapset pääsevät ensi viikolla kouluun – ”Opetusta valmistaudutaan järjestämään noin 25 oppilaalle”

0
Sekä Paimiossa että Sauvossa Ukrainasta sotaa paenneille lapsille ja nuorille järjestetään valmistavaa opetusta ensi viikon maanantaista lähtien. Arkistokuva.

Paimio, Sauvo

Ukrainasta sotaa paenneiden lasten ja nuorten valmistava opetus kouluissa alkaa sekä Paimiossa että Sauvossa ensi viikon maanantaina. Varhaiskasvatuksen osalta tilanne on hieman mutkikkaampi, sillä ainakaan Paimiossa paikkoja ei ole vielä toistaiseksi edes haettu.

– Perjantain tieto, joka on tullut sivistyspalveluihin asti on, että Paimioon olisi tullut hieman yli 30 alaikäistä Ukrainasta. Heistä valmistavan opetuksen ikähaarukkaan kuuluvia on noin puolet, ja heille järjestämme mahdollisuuden osallistua valmistavaan opetukseen, kertoo Paimion kaupungin sivistysjohtaja Jyrki Lumiainen.

Paimiossa valmistava opetus järjestetään Vistan koulussa, ja Sauvossa puolestaan koulukeskuksen tiloissa. Sauvossa ukrainalaiset nuoret pääsevät tutustumaan koulun tiloihin jo tällä viikolla.

– Valmistavan opetuksen järjestelyt ovat hyvin hallussa ja opetusta valmistaudutaan järjestämään noin 25 oppilaalle. Viime viikon lopulla sosiaalitoimen työntekijät kävivät ihan fyysisesti kiertämässä majoittajien luona kertomassa kouluun ilmoittautumisesta ja kysyivät tarvetta myös muun muassa varhaiskasvatuspalveluille suoraan äideiltä, Sauvon kunnanjohtaja Satu Simelius sanoo.

Avointa varhaiskasvatusta

Sekä Paimiossa että Sauvossa valmistavan opetuksen aloittavat jaetaan kahteen ryhmään. Varhaiskasvatuksen osalta Paimiossa kaavaillaan eräänlaista hybridimallia, jossa ajatuksena on käynnistää ensisijaisesti avoimia varhaiskasvatuspalveluita, joihin kouluikää nuoremmat lapset voivat tulla yhdessä vanhempansa kanssa.

Sivistysjohtaja Jyrki Lumiainen ei lähde spekuloimaan sillä, miten paljon Ukrainasta vielä saapuu Paimioon päivähoito- ja kouluikäisiä nuoria vanhempiensa mukana.

– Meillä ei ole tietoa siitä, mitä lähiviikot tuovat tullessaan, ja mihin suuntaan tilanne kehittyy. Muutokseen on jo varauduttu pohtimalla sitä, millä tavalla voimme perustaa lisää valmistavan opetuksen ryhmiä, jos siihen on tarvetta.

Sauvoon on saapunut toistaiseksi hieman toista sataa Ukrainasta sotaa paennutta.

Lisätyövoimaa palkattu

Valmistava opetus ja varhaiskasvatus vaativat toki lisäresursseja myös henkilöstöön, ja esimerkiksi Sauvossa valmistava opetus järjestetään kahden opettajan ja kolmen koulunkäynninohjaajan voimin.

– Luokkien tueksi olemme saaneet kahden opettajan ja suomenkielisen ohjaajan rinnalle palkattua kaksi hyvää englantia puhuvaa ukrainalaista nuorta naista koulunkäynninohjaajiksi, kertoo Sauvon kunnan sivistysjohtaja Elli Sainio.

Molemmilla heillä on opetusalan koulutus sekä työkokemusta. Myös mahdollisten lisäopetusryhmien perustamiseen on jo varauduttu sekä Paimiossa että Sauvossa.

– Opetuksen ja varhaiskasvatuksen palvelukseen on palkattu ja palkataan lisähenkilöstöä; tässä vaiheessa rekrytoinnit on tehty ensisijaisesti opetuksen järjestämiseen. Lisärekrytointien tarve täsmentyy tilanteen mukaan, Lumiainen kertoo.