Uusitun Solinan tavoiteaikataulu: 1.1.2024

0
Paimion kaupungin kiinteistöpäällikkö Tero Aaltonen esittelee allasosaston alapuolella sijaitsevaa teknistä tilaa. Osa siellä olevasta laitteistosta on peräisin vuodelta 1975 ja siten aivan käyttöikänsä päässä.

Paimio

Paimion uimahalli Solinan peruskorjausremontin alkuun on enää runsas kuukausi aikaa. Uimahalli on auki vielä huhtikuun ajan, mutta sen jälkeen ovet menevät säppiin tämän hetkisen arvion mukaan runsaaksi 1,5 vuodeksi.

– Se on tavoite, että 1.1.2024 päästään avaamaan ovet uudistetussa Solinassa. Toki remontti itsessään pitäisi sillä aikataululla olla valmis viimeistään marras–joulukuun taitteessa 2023, jotta laitteistoa päästään testaamaan ja henkilökuntaa perehdyttämään kunnolla ennen virallisia avajaisia. Sitten kun ovet avataan, pitää kaiken olla kunnolla testattua ja valmista, linjaa Paimion kaupungin kiinteistöpäällikkö Tero Aaltonen .

Vuonna 1975 rakennettu uimahalli kokee siis seuraavan runsaan vuoden aikana täydellisen pintaremontin, jonka lisäksi myös uimahallin tilat uudistuvat huomattavasti. Naisten ja miesten pukuhuoneiden lisäksi jatkossa Solinassa on myös esteetön pukuhuone, jonka lisäksi koko uimahallin käytettävyys esteettömyyden näkökulmasta helpottuu.

Tällä hetkellä kaikki uimahallin asiakkaat tulevat sisälle kassan kautta, mutta remontin jälkeen esimerkiksi kymppikorteilla on mahdollista kirjautua suoraan sähköisesti hallille kulkematta kassan kautta.

– Siten saadaan vapautettu kassalta työvoimaa muihin uimahallin työtehtäviin. Uimahallin aulatila muuttuu hieman, kun erillinen esteetön pukuhuonetila rakentuu nykyisten juoma-automaattien paikalle. Lisäksi kuntosalin koko kasvaa ja myös pukuhuonetilat päivittyvät, Aaltonen kertaa allasosaston ulkopuolisia muutoksia.

Tekniikka tiensä päässä


Allasosastolla muutokset ovat käytännössä uimarin näkökentässä pieniä, mutta tekniikassa mitattuna valtavia. 47-vuotiaan uimahallin teknisistä ratkaisuista yllättävän moni on edelleen alkuperäisiä ja täysin tiensä päässä. Loput elementit ovat puolestaan peräisin edelliseltä saneerauskierrokselta, ja siitäkin on pian 26 vuotta aikaa.

– 1996 on tehty edellinen saneeraus, ja osa laitteista on peräisin vielä vuodelta 1975. Varaosien saatavuus oli jo heikkoa muutenkin laitteet alkavat olla tiensä päässä. Allasosaston laatoitukset uusitaan täysin. Altaiden betonirakenteita korjataan ja nykyaikaistetaan kaivojen ja vesieristeiden osalta. Koska altaassa on ollut pitkään vesi, vaativat altaan rakenteet oman aikansa kuivuakseen ennen työstämistä. Myös uudet rakenteet vaativat kuivaamisaikaa. Tilat ovat kellarikerroksessa ja se myös tuottaa omat logistiset haasteensa, Aaltonen muistuttaa.

Ja 1,5 vuotta on tämän hetken arvio, joka toteutuu kaiken mennessä suunnitelmien mukaan. Esimerkiksi Ukrainan sota on sellainen yllätyselementti, jota ei suunnitelmissa oltu ymmärrettävästi osattu laskea mukaan mahdollisiin muuttujiin.

– Jos nyt sota jatkuukin pitkään, voi esimerkiksi teräksen saatavuus heikentyä väliaikaisesti Euroopassa merkittävästi. Ei sen tarvitse kovin iso raaka-aine- ja sen myötä komponenttipula, että sellainen vaikuttaa jo tämänkin tyyppiseen saneeraushankkeeseen. Toki toivomme, että kaikki menee niin kuin on suunniteltu ja varsinainen remontti alkaisi heti kesäkuussa ja jatkuisi sen jälkeen noin 1,5 vuotta.

Kuntosali Pussitielle


Vaikka Solinan ovet menevätkin kiinni, pysyy osa palveluista edelleen kuntalaisten ulottuvilla. Kuntosalilaitteet siirtyvät väliaikaisesti Pussitielle samaan kiinteistöön, jossa operoi esimerkiksi elokuvateatteri Bio Stara.

– Siellä on itse asiassa vähän nykyistä kuntosalia isompi tila tyhjillään, jonne saamme kuntosalilaitteet väliaikaisesti sijoitettua. Tarkoitus on, että kuntoilemaan pääsisi viimeistään elo-syyskuun taitteessa, kaupungin liikuntasuunnittelija Mikko Häkkilä sanoo.

Solinassa on riittänyt kävijöitä alkuvuoden aikana jopa muuhun korona-aikaan nähden paljon. Häkkilän mukaan helmikuussa rikkoutui 6 000 kävijän rajapyykki, ja tahti on ollut korona-ajan sulkujen ja varovaisuuden jälkeen koko ajan nouseva. Siksikin kaupunki haluaa tukea kuntalaisten uintiharrastusta tarjoamalla viikoittain ilmaisen bussikyydityksen Salon uimahalliin, kun Solinan ovet menevät kiinni.

– Siitä, minä päivänä ja mihin aikaan viikosta kyyditys toteutuisi, keskustellaan vielä. Ajatuksena on kuitenkin, että jos kyse on arkipäivästä, lähtisi kyyditys aikaisintaan kello 16, jotta mahdollisimman moni halukas voisi päästä uimaan, Häkkilä tarkentaa.

Ja jos Solinan asiakkaille jää huhtikuun lopussa käyttämättömiä uimahallikertoja, saa ne hyödynnettyä remontin valmistuttua.

– Sen voi luvata, että ne käyvät myös uudessa uimahallissa. Ennen remontin alkua hankitut uimaliput ovat käytettävissä myös remontin valmistuttua. Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta kuitenkin päättää vanhoille lipuille viimeisen käyttöpäivän, josta tiedotetaan vuoden 2022 aikana.

Uimahalli Solina


Keskimäärin 75 000-80 000 käyntiä vuodessa.

Viisi allasta: 25-metrinen, 12-metrinen, vauva-allas, poreallas ja kylmäkaivo.

Rakennettu 1975, peruskorjaus tehty 1996–97. Allasosastolle saatiin silloin lisäaltaita, vauva-allas, poreallas ja kylmäkaivo. Opetusaltaaseen rakennettiin veden nostomahdollisuus. Isot saunat uudistettiin muutamia vuosia sitten. Suihkuosastojen lattiat remontoitiin runsaat pari vuotta sitten.