Vapaasukellusennätys koheni taas Solinassa – ”Jotta happi riittää, pitää sydämen lyödä rauhalliseen tahtiin”

0
Zoah24h -tapahtumassa sukellettiin jälleen uusi lajin epävirallinen maailmanennätys. Solinaan vuosittain ennätysjahtiin kokoontuva vapaasukellusryhmä eteni veden alla tänä vuonna lähes 105 kilometrin matkan.

VAPAASUKELLUS Paimiossa ei kovin usein tehdä maailmanennätyksiä, mutta kun tehdään, niiden tekopaikkana on lähes järjestään uimahalli Solina. Paikallinen vapaasukellusseura Sunken Logs Freediving Team pääsi koronan aiheuttaman taukovuoden jälkeen yrittämään oman entisen epävirallisen ME-lukemansa petraamista 24 tunnin viestisukeltamisessa maaliskuun alussa, ja vanha ennätys paranikin noin kilometrillä.

Maailmanennätys kirjataan nyt lukemin 104 kilometriä ja 791 metriä.

– Suorituksen arvoa korostaa se, että aiempi ennätys oli tehty noin 40 sukeltajan voimin ja nyt mukana oli 23 sukeltajaa. Henkilökohtaiset sukellusmatkat olivat aivan järjettömiä, kun ottaa aikarajan huomioon. Parhaat yksittäiset sukeltajat sukelsivat jopa lähes kymmenen kilometriä, seuran ex-puheenjohtaja ja nykyinen ”seuran mestari” Ville Autti kertoo.

Lähes 20 vuotta perinteitä

Zoah 24h -tapahtuma, jossa ennätys jälleen kerran rikottiin, on yksi perinteikkäimmistä vapaasukellustapahtumista Suomessa. Sitä on järjestetty Paimiossa vuodesta 2005 lähtien, ja ainoastaan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta se on jäänyt välistä koronan takia.

Ideana viestikilpailussa on, että altaassa sukeltaa kerrallaan yksi henkilö, tavallisimmin 50 metrin matkan, ja sen jälkeen ”viestikapula” siirtyy vuorossa seuraavana olevalle. Sukeltaminen jatkuu yhtäjaksoisesti 24 tunnin ajan.

– Noin 90 kilometristä lähdettiin liikkeelle, ja ennätystä on hilattu vuosittain kilometri kerrallaan ylöspäin. Sadan kilometrin raja meni rikki joitain vuosia sitten, ja nyt tosiaan ollaan jo melkein 105 kilometrissä. Toki välineet ovat kehittyneet, jos ovat sukeltajatkin, Autti naurahtaa.

Varustekehitystä vuosien varrella

Vapaasukeltaminen tarkoittaa sukeltamista henkeä pidättäen. Varusteisiin kuuluvat yleisimmin märkäpuku, uimalasit, painot ja räpylät, mutta muuten veden alla tullaan toimeen omillaan. Nopeimmillaan seuran sukeltajat kellottavat 50 metrin matkan altaassa viestin aikana jopa 21 sekuntiin.

Keskimääräinen vauhti ennätysviestissä oli noin 4300 metriä tunnissa ja jokainen tunti altaassa sukelsi vuorossa neljästä kuuteen sukeltajaa.

– Pitää muistaa, että normaalisti lajissa pyritään etenemään hapenkulutuksen ja vauhdin tasapainossa, missä happea pyritään kuluttamaan mahdollisimman vähän. Avain on rentoutumisessa.

Vaikka laji voi harrastajan korvaan kuulostaa extremeltä, ei se ole sitä fysiikan näkökulmasta.

– Ennen sukellusta rentoudutaan, hengitetään rauhallisesti ja annetaan sykkeen laskea. Jotta happi riittää, pitää sydämen lyödä rauhalliseen tahtiin ja siten liikkeiden veden allakin on oltava rauhallisia. Kun treeni on ohi, pitäisi ennen kaikkea tuntua rentoutuneelta, sanoo seuran sihteeri Marika Konola-Tuominen.

Toki viestitapahtumassa sykkeet nousevat, kun tavoitetta kiritään sukeltaja kerrallaan. Yksittäiselle sukeltajalle kertyy metrien lisäksi myös valvottuja tunteja, kun altaassa sukelletaan satoja kertoja vuorokauden aikana. Väsymys alkaa ennen pitkää vaikuttaa.

– Kyllä siinä palautuessa aika monta päivää aina menee. Että siinä mielessä kyse on extreme-tapahtumasta, vaikka mistään huippukorkeista sykelukemista ei puhutakaan, Konola-Tuominen muistuttaa.

Solina ollut hyvä koti

Sunken Logs Freediving Teamille Solina on ollut sen koko olemassaoloajan seuran koti. Siksi seuran jäseniä hieman huolestuttaakin, miten pitkän koronapandemian päälle osuva, jopa lähemmäs kaksi vuotta kestävä uimahalliremontti tulee vaikuttamaan harrastajiin.

– Harrastajamäärä on jo hieman laskenut vuoden takaisesta johtuen tulevasta Paimion uimahalliremontista. Toki käymme remontin aikana normaaliin tapaan sukeltamassa luonnonvesissä, mutta talvikaudella varsinkin tulee haasteita, kun haemme harjoitusvuoroja lähikaupunkien halleista, Konola-Tuominen sanoo.

Usko tulevaan on silti vahva, ja kiitos menneistä vuosista meneekin Paimion kaupungin suuntaan.

– Täytyy antaa kiitosta kaupungille, joka on tukenut meitä aina erilaisten tapahtumien, koulutuksien ja treenivuorojen järjestämisessä. Tiedämme jo, että kunhan Solinan remontti vain valmistuu, on meillä sitten taas käytettävissä erittäin hyvin sukeltamiseen soveltuva treenipaikka, Autti sanoo.