Vuoden urheilija Arola valmistautuu kauteen armeijan vihreissä – “Miesten sarjoissa taso kovenee todella paljon”

0
Paimion Rastin Topias Arola juoksi viime kesän Jukolassa Paimion Rastin toisen osuuden. Arkistokuva.

Paimio

SUUNNISTUS Paimion Rastin suunnistaja Topias Arolan varusmiespalvelus puolustusvoimien Urheilukoulussa lähestyy pian puoliväliä. Aliupseerikoulutuksessa oleva 20-vuotias paimiolainen on päässyt viime kuukausina yhä paremmin ja paremmin harjoittelemaan palveluksen lomassa. Se antaa uskoa myös tulevan kesän päätavoitteisiin, kun Arola siirtyy juniorisarjoista yleiseen sarjaan.

– Miesten sarjoissa taso kovenee todella paljon, odotan sitä innolla. Päätavoitteena tietysti SM-kisat ja sen lisäksi kesän EM-katsastukset. Niistä lähdetään hakemaan hyviä suorituksia. Niiden lisäksi sitten seuran viestit, Jukolan viesti tietysti päällimmäisenä isona kisana, Arola listaa tulevan kauden tavoitteitaan.

Santahaminaan vuonna 2014 siirtynyt Urheilukoulu saa Arolalta kehut. Hänen mukaansa palvelus on alokasajan jälkeen joustanut erittäin hyvin harjoittelutarpeissa, eikä esimerkiksi valmistautuminen tulevaa kautta varten ole kärsinyt mainittavasti.

– Harjoittelemaan on päässyt viime kuukausina varsinkin todella hyvin. Santahaminan saarellakin saa tehtyä osan harjoituksista, mutta myös harjoitusvapaata on saanut hyvin päästäkseen saaren ulkopuolelle harjoittelemaan. Myös valmennusleireille pääsy on järjestynyt erittäin joustavasti. Keinot treenata kyllä löytyy, Arola kiittelee.

SM-kisoista nappionnistuminen

Arola valittiin viime viikolla Paimion vuoden 2021 urheilijaksi. Valinta oli suunnistajalupaukselle jo toinen peräkkäinen ja myös looginen, sillä palkintokaappiin kertyi viimeiseltä juniorivuodelta peräti kolme SM-kultaa.

– SM-kisat olivat aika nappionnistuminen. Kolmeen kisaan pääsin osallistumaan ja ne tuottivat kolme kultaa. Toki päätavoite olivat nuorten MM-kisat ja tavoite oli siellä menestyä. Pieni sairastelu söi kuitenkin kuntoa siellä ja niistä kisoista muodostui siten aavistuksen pettymys. Plussan puolella kuitenkin kokonaisuutena, Arola miettii.

– Onhan se hienoa, kun kotikaupunki tällä tavalla antaa tunnustusta. Taakse jäi aika kovia nimiä, hän jatkaa viitaten muun muassa kakkoseksi jääneeseen suunnistuskonkari Frédéric Tranchandiin ja nelinkertaiseen Paimion vuoden urheilijaan, keilajaa Sanna Oksaseen .

Myös Arolan seuralle Paimion Rastille Paimion Parhaat -gaala oli yhtä juhlaa, sillä vuoden urheilijan lisäksi myös vuoden valmentaja ja viestijoukkue tulivat Rastin väreistä.

– Se kertoo, että on hyvä tekemisen meininki ja sen lisäksi tehdään myös oikeita asioita. On hyvää valmennusta ja urheilijat ovat sitä kautta menestyneet hyvin.

Opintojen perässä Turkuun

Matti Tahvosen valmennuksessa harjoittelevan Arolan ainoa tie myös yleisen sarjan kärkisijoihin on raaka harjoittelu eri olosuhteissa. Menestyminen miesten sarjoissa vaatii suunnitustaitojen kokonaisvaltaista kehittämistä, mutta ennen kaikkea juoksuvauhtia ja -kestävyyttä.

– Juoksuvauhdissa on, kuten aiempinakin vuosina, edelleen petrattavaa. Miesten sarjoissa kyyti on jo todella kovaa. Sen lisäksi tietysti sellainen suorituksen kokonaisvaltainen hallinta.

Arolan varusmiespalvelus päättyy lokakuussa, ja sen jälkeen hän aikoo suunnata opiskeluiden perässä Turkuun.

– Minulla on opiskelupaikka Turun kauppakorkeakoulussa, ja aion suunnata opintoihin suoraan armeijan perään. Siinä mielessä suunnitelmat ovat aika selvillä tuleviksi vuosiksi.

Arola tulee olemaan siis tuttu näky paimiolaisilla treenipoluilla myös myöhemmin 2020-luvun aikana.

– Paimiossa treeniolosuhteet ovat oikeastaan erittäin hyvää luokkaa. Totta kai on selvää, että huipputasolle mieliessään pitää talvikaudella leireillä sulan maan perässä myös ulkomailla, mutta muina vuodenaikoina Paimion maastot ovat aivan riittävät minkä tahansa tason harjoitteluun, hän kehaisee.

Paimion vuoden

 

urheilijat 1976–2021

 

”Lätsä-Pekasta” Topias Arolaan

2021: Topias Arola

2020: Topias Arola

2019: Sanna Pasanen

2018: Kia Vuori

2017: Sanna Pasanen

2016: Sanna Pasanen

2015: Milka Reponen

2014: Sanna Pasanen

2013: Reino Uuttu

2012: Tommi Reponen

2011: Reino Uuttu

2010: Reino Uuttu

2009: Juha-Matti Salmela

2008: Reino Uuttu

2007: Mika Ojala

2006: Mika Ojala

2005: Satu Vesalainen

2004: Saara Laaksonen

2003: Juha-Matti Salmela

2002: Tiina Haapanen

2001: Riikka Aro

2000: Janne Virtanen

1999: Markus Lindeqvist

1998: Juho Jussila

1997: Juho Jussila

1996: Kari Mäenpää

1995: Satu Vesalainen

1994: Jaana Röytiö

1993: Arto Pasu

1992: Lasse Lampi

1991: Kari Louramo

1990: Reeta Laaksonen

1989: Eija Sipponen

1988: Eija Sipponen

1987: Juha ja Hannu

 

Ylikorpi

1986: Juha ja Hannu

 

Ylikorpi

1985: Juha Ylikorpi

1984: Eija Sipponen

1983: Lasse Lampi

1982: Lasse Lampi

1981: Lasse Lampi

1980: Lasse Lampi

1979: Heli Saarinen

1978: Heli Saarinen

1977: Pekka Päivärinta

1976: Pekka Päivärinta