Anu Kivelä ehdolla tangokuningattareksi

0
Kivelä kertoo nauttivansa siitä, että saa pysyä liikkeessä. Siksi hänelle sopii sekä tanssilavojen kiertäminen mikki kädessä että maaseudun kiertäminen imuri kourassa.

SAUVO/ JANIKA VILEN

Sauvolainen Anu Kivelä on mukana Tangomarkkinoiden karsinnoissa. Yleisöäänten perusteella semifinaaliin pääsee neljä miestä ja neljä naista – ja tuomaristo nostaa joukkoon vielä toiset neljä miestä ja naista.

Kivelä on kisannut Tangomarkkinoissa aikaisemminkin. Viimeksi kolme vuotta sitten ja sitä ennen vuosina 2008 ja 2009. Tänä vuonna hän päätti lähteä kokeilemaan siipiään vielä yhden kerran.

– Täytän kohta 40 ja ajattelin, että nyt tai ei koskaan. Olen aina ollut ihan hirveä jännittäjä, mutta nyt toivon, että iän tuoma kokemus olisi jo lievittänyt esiintymisjännitystä. En ole mitenkään syntynyt esiintyjäksi, mutta joku siinä niin paljon viehättää, että lavalle on aina pitänyt päästä uudelleen, vaikka kuinka olisi oksettanut ennen esiintymistä. Kun näen, että ihmiset yleisössä hymyilevät ja viihtyvät, pystyn itsekin rentoutumaan ja ottamaan tilanteesta ilon irti, hän kommentoi.

Kivelä valitsi karsintoihin kappaleekseen entuudestaan tutun tangon: En kasvojas muista.

– Tänä vuonna kilpailussa korostuu laulajan monipuolisuus. Pitää hanskata muutakin kuin tangoa. Mutta yleisöäänestykseen halusin valita ehdottomasti tangon, sillä se nappaa mukaansa heti alkutahdeissa. Siinä saa eläytyä ja tulkita, ja se vaatii laulajalta paljon enemmän kuin vaikka foksi.

Äänestys on auki osoitteessa www.pulsea.fi/tango-aanestys torstaihin 28.4. klo 15 asti. Varsinaiset Tangomarkkinat järjestetään Seinäjoella 6.–10. heinäkuuta.

Laulaja vuodesta 2003

Anu Kivelä on laulanut enemmän tai vähemmän aina, mutta tavoitteellisesti vuodesta 2003 alkaen.

– Silloin keksin mennä mukaan laulukilpailuun nimeltä Salon tori soi. Voitin kilpailun ja sain palkinnoksi keikan seuraavana kesänä Jokerit-orkesterin kanssa. Palkintokeikkaa varten piti kuitenkin treenata jonkun toisen bändin kanssa. Niinpä perustimme PCO:n!

PCO eli Paimio City Orchesta alkoi keikkailla heti ja tanssiorkesteri oli koossa useamman vuoden ajan.

– Nykyään laulan Anu Kivelä ja Hellät Miehet -yhtyeessä. Siinä on soittajia Merimaskusta Valkeakoskelle asti, mutta keikat keskittyvät tänne Lounais-Suomeen. Soitamme tanssimusiikkia, joten kaikki kappaleet on valittu niin, että niitä pystyy tanssimaan – joko yksin tai kaksin. Mukana on perinteistä tanssimusiikkia, mutta myös nykyajan hittejä, kuten Juha Tapiota ja Mariskaa.

– Ja tehdään me duo-keikkaakin kitaristi Timo Yrjänän kanssa! Hän soittaa Markku Aro -orkesterissa ja kiertää minun kanssani sitten sen verran kuin ehtii. Viime kesänä esiinnyimme kerran Sauvon torilla, mutta tänä kesänä hän ei ehdi mukaan, joten saatan mennä tällä kertaa yksin taustanauhan kanssa. Pari vuotta sitten olimme myös Saksassa Grüne Woche -messuilla Suomen osastolla esiintymässä viitenä päivänä. Se oli mieleenpainuva kokemus! Tunnelma messuilla oli kansainvälinen ja rennon iloinen.

Iskelmä vei mennessään jo lapsena

Viime aikoina Kivelä on pohtinut, miksi päätyi laulamaan juuri iskelmää, kun hän kuuntelee kuitenkin monenlaista musiikkia.

– Ehkä se on lähtenyt siitä, kun lapsena kuuntelin äidin LP-levyjä. Siellä oli muun muassa Katri Helenaa, Paula Koivuniemeä ja Anneli Saaristoa. Joskus äiti kuului myös Fazerin musiikkikerhoon, josta tuli kerran kuussa kasetti. Sieltä meille tuli Mattia ja Teppoa, Joel Hallikaista, Rainer Frimania ja Arja Korisevaa.

Radiossa Kivelällä soi yleensä Pooki, koska sieltä hän saa bongattua uusia biisejä myös omaan repertuaariinsa.

– Mutta jos tulee jytäfiilis, niin aika nopeasti vaihtuu SuomiRockille tai Loopille, hän naurahtaa.

Tanssimusiikin esittäminen innostaa myös siksi, että Kivelä pitää tanssimisesta itsekin. Se myös auttaa tanssimusiikin esittämisessä, kun ymmärtää, millä temmolla mitäkin tansseja tanssitaan.

– Esimerkiksi Sekahaun tansseissa käy niin taitavia tanssijoita, että kyllä he osaavat bändiltä vaatia!

Sauvosta Paimioon ja takaisin

Kivelä syntyi Sauvossa, mutta muutti Paimioon vuonna 1992.

– Silloin vanhempani myivät meidän kotipaikan, mutta metsää jäi sen verran, että isä alkoi rakentaa sinne mökkiä. Kun isäni kuoli vuonna 2015, rakennutin mökin valmiiksi ja lopulta siitä tulikin niin hyvin varusteltu kelohirsitalo, että tarkastutin sen omakotitaloksi ja muutimme perheeni kanssa sinne. Talo on puoliksi lammen päällä, joten voimme hypätä terassilta uimaan!

Elämä maaseudun sydämessä oman kotipaikan naapurissa tuo hyvää vastapainoa parrasvaloille. Tontilla riittää metsänhoitoa ja puutarhatöitä, joihin Kivelällä on koulutuskin. Ennen musiikkiuraansa hän ehti kouluttautua puutarhuriksi ja taloushallinnon tradenomiksi. Nykyisin hänellä on myös oma koti- ja toimistosiivouksiin keskittyvä yritys nimeltä Anufix.

Musiikkiuransa aktiivisimmat vuodet Kivelä vietti Paimiossa. Hän on opiskellut laulua monien eri opettajien johdolla, mutta pisimpään Paimion musiikkiopistossa. Klassisen laulun tunneista on nyt hyötyä tangon laulamisessa.

Moni paimiolainen muistaa hänet myös valloittavana karaoke-emäntänä Poimarista ja silloisesta Karvisesta.

– Nyt olemme itse asiassa yrittäneet vähän elvyttää karaokeperinnettä Sauvossa Bar Mansikassa!

Karaoken parista Kivelällä on myös kisamenestystä. Hän on osallistunut karaoken SM-kisoihin ja MM-kisoihin. Lisäksi hän on laulanut Badding-laulukilpailun finaalissa vuonna 2007 ja Ponnahdus Pinnalle -laulukilpailun finaalissa vuonna 2011. Seuraava tavoite on tangokuningattaren kruunu ja sekin jälkeen Kivelällä riittää vielä haaveita musiikin parissa.

– Haaveilen siitä, että oppisin säestämään itseäni kitaralla, edes muutaman biisin!