Huhtikuun lumimyräkkä hoitui siinä missä helmikuunkin – “Totta kai se hiukan kevättöitä viivästyttää”

0

Paimio, Sauvo

Maanantain ja tiistain aikana Peimariin satoi vuodenaikaan nähden poikkeuksellisesti kymmenisen senttiä uutta lunta. Tarkka lukema Piikkiön Yltöisissä sijaitsevalla säähavaintoasemalla oli 9 senttimetriä, eikä vastaavaa lumisadetta huhtikuussa ole seudulle saatu tilastohistorian mukaan 49 vuoteen. Tuolloin, 12.–13. huhtikuuta keväällä 1973 Yltöisiin satoi yhdessä yössä 11 senttimetrin lisälumikerros.

Toki tilanne nyt oli erilainen 49 vuoden takaiseen verrattuna, sillä ennen huhtikuun kylmää jaksoa ja lumisateita Paimiossakin oli ehditty perinteisissä kevättöissä ja pitkälle.

– Olihan se siinä mielessä erikoinen sääilmiö, että Paimiossakin oli monessa paikassa ehditty harjaamaan jo talven hiekoitussoria pois. Kyllä siinä useammasta koneesta sai vaihtaa harjakaluston takaisin aurauskalustoon, naurahtaa Paimion kaupungin tekninen johtaja Juha Saarinen.

2010-luvun alun takatalvet

Vaikka tämänhetkinen takatalvi tuntuukin poikkeukselliselta, sen poikkeuksellisuus liittyy ainoastaan siihen, että maa ehti välissä jo monin paikoin sulamaan lumesta aivan paljaaksi. Sen sijaan pitkälle huhtikuuhun kestävä yhtäjaksoinen lumipeite on asia, joka on Peimarissakin toistunut vielä 2000-luvullakin muutamia kertoja.

2010-luvun alkuvuosina koettiinkin kaksi poikkeuksellisen pitkää talvea, kun esimerkiksi 8.4. mitattu lumensyvyys ylitti sekä keväällä 2011 että 2013 20 sentin rajapyykin. 2011 lunta oli tuona päivänä 26 senttimetriä ja kahta vuotta myöhemmin peräti 33 senttimetriä.

– Siinä mielessä tilanne oli vähän erikoinen, että nyt lunta tuli lisää aurauskauden ulkopuolella, joka päättyi maaliskuun loppuun. Teknisesti tilanne oli kuitenkin ihan samanlainen kuin aiemminkin talven lumisateiden aikana – tiet pitää aurata siihen kuntoon, että niillä pääsee autoilla liikkumaan. Joskus vastaavia yllätyksiä on tullut myös lokakuussa ennen aurauskauden alkua, joka kestää marraskuusta maaliskuuhun, Saarinen sanoo.

Onko vappuna ollut lunta?

Kysymykseen siitä, onko Peimarissa koskaan ollut pysyvää lumipeitettä vielä vappuna, löytyy tilastohistoriasta nopeasti vastaus: on. Keväällä 1966 poikkeuksellisen runsaslumista talvea seurasi erikoisen pitkään keväälle jatkunut kylmän sään jakso, joka piti lumipeitteen yli 20 sentissä aina 28.4 huhtikuuta asti. Vielä toukokuun ensimmäisenä päivänä lunta oli 10 senttiä, mutta se suli toukokuun alun lämmössä nopeasti pois.

Tämän hetken sääennuste lupailee, että tällä viikolla satanut lumipeite sulaisi jopa jo tulevan viikonlopun aikana suurimmaksi osaksi pois.

– Totta kai se hiukan kevättöitä viivästyttää, mutta ei mikään tällaisen takatalven takia kuitenkaan tekemättä jää. Isommat urakat on kuitenkin ajoitettu alkamaan vasta toukokuun alussa, jolloin maa on näillä näkymin hyvinkin jo sulaa. Tai itse asiassa se ehti jo sulaa ennen lumisateita aika hyvin, joten mitään kovin paksua jääpeitettä tuskin nytkään on päässyt syntymään, Saarinen uskoo.