Kaksoisraiteen suunnittelu on käynnistynyt koskien Turun Kupittaan ja Halikon Hajalan välistä osuutta

0
Digirata-hankkeen yksinäinen vetovaunu kolisutteli keskiviikkona kohti Turkua Paimionjoen ylittävällä rautatiesillalla. Kyseinen hanke ei liity suoraan Tunnin junaan, vaan keskittyy kulunvalvonnan, turvalaitteiden ja liikenteenohjauksen uudistamiseen.

Turun Tunnin Juna Oy tiedotti eilen torstaina, että Salon ja Turun välisen Hajala–Kupittaa-kaksoisraiteen suunnittelu on alkanut.

Noin 40 kilometrin mittaisen rataosuuden suunnittelutyö on jaettu kahteen ratasuunnitelmaan: Hajala-Nunna ja Nunna-Kupittaa.

Suunnittelun toteuttajaksi on valittu Sweco. Sopimusten yhteisarvo on noin 5,2 miljoonaa euroa.

– Olemme tyytyväisiä, että onnistuimme tässä markkinatilanteessa saamaan kovan luokan suunnittelijat edistämään hanketta, sanoo Turun Tunnin Juna Oy:n projektijohtaja Annika Salokangas .

Hajalan ja Kupittaan välille suunnitellaan toinen raide nykyisen raiteen viereen. Työ sisältää rataoikaisuja sekä siltojen suunnittelua ja korjaussuunnittelua. Alueellisesti ratasuunnitelmat rajautuvat Salon Hajalasta Piikkiön Nunnaan ja sieltä edelleen Turun Kupittaalle.

Swecon ratasuunnittelun liiketoimintajohtaja Jori Lehtikangas kertoo, että maankäytön, ympäristövaikutusten ja olemassa olevien rakenteiden huomiointi on keskeisessä roolissa suunnittelussa.

– Hankealueella on lähes 90 siltaa, yksi tasoristeys ja kolme rautatieliikennepaikkaa. Niiden osalta tarvitaan erityistä huomiota ja suunnitteluosaamista, hän toteaa.

Helsingin ja Turun välistä uutta junayhteyttä edistetään hankeyhtiön vetämänä viidessä erillisessä suunnittelukokonaisuudessa, joita ovat Espoo-Lohja, Lohja-Salo, Salo-Hajala, Hajala-Nunna ja Nunna-Kupittaa.

– Nyt kaikki suunnittelusopimukset on solmittu, ja suunnittelutyö on käynnissä hankkeen koko rataosuudella.

Pisimmällä on Salon ja Hajalan välinen rataosuus, jonka suunnittelu valmistuu jo kuluvan vuoden aikana.

Espoo–Salo-oikoradan suunnittelu käynnistyi viime syksynä ja etenee aikataulun mukaisesti.

Kaikki ratasuunnitelmat on tarkoitus saada valmiiksi teknisin osin vuoden 2023 loppuun mennessä.

Turun Tunnin Juna Oy perustettiin joulukuussa 2020.

Yhtiön tehtävänä on Espoo–Salo-oikoradan ja Salo–Turku-kaksoisraiteen ratasuunnitelmien laatiminen ja rahoittaminen uuden radan rakentamisvalmiuteen saakka.

Osakkaina yhtiössä ovat Suomen valtion lisäksi Turku, Espoo, Helsinki, Salo, Lohja, Vihti ja Kirkkonummi.