Kun mökkitiestä tuli tie kotiin

0

Joka kerta käännyttäessä kirkonkylältä mökille vievälle Karunantielle, tuli seesteinen ja rauhallinen olo. Olin oikeasti menossa maaseudulle päin. Tytön ollessa pieni, pysähdyimme usein ihailemaan ja juttelemaan tien varressa laiduntavien lehmien kanssa ja hyppyrisillalta piti tähyillä meriveden korkeutta kartanon rannoilla.

Mökkielämää vietettiin pääasiassa omassa rannassa, verkoilla ja ongella kalastaen sekä veneillen lähisaaristossa. Kyläkaupalla täydennettiin jääkaappia ja tankattiin vene. Ei ollut rahapelejä mutta loppuviikosta jätettiin lotto ja myynnissä oli lämpimiä piirakoita. Kesän kohokohta oli soutukilpailut, jossa pääpalkintona oli lahjakortti kylän omaan kauppaan. Lumisina talvina lapset hiihtivät kilpaa Kalliorannassa. Juhannuksen lavatansseihin kutsuttiin myös ystäviä kaupungista. Tunnelma oli leppoisa ja ihmiset ystävällisiä. Kesäloman loputtua ja pois lähtiessä tuntui aina yhtä haikealta. Maaseudun rauha oli tehnyt lähtemättömän vaikutuksen.

Vuosien saatossa kypsyi ajatus muuttaa pysyvästi maalle, ja nimenomaan Karunaan. Miksipä ei? Tiet ovat hyvässä kunnossa ja kohtuunopeasti ajat tarvittaessa asioille kaupunkiin – itse asiassa Karunasta ajaa nopeammin Helsinkiin kuin Raisiosta tai Turusta. Toimivat nettiyhteydet mahdollistavat tehdä töitä kotoa käsin. Kirkonkylältä löytyy kaupat ja postipalvelut, hoitopalveluita itselle sekä kulkuneuvoille. Kaikki argumentit puhuivat maalle muuton puolesta.

Reilut kymmenen vuotta sitten sanoin näkemiin kaupungin valoille ja hälinälle. Karunantien mutkat ovat tulleet tutuiksi ja maisemien rauhoittava vaikutus on edelleen voittamaton. Pikkuhiljaa olen asettunut tukevammin Karunaan ja olen viime vuosina päässyt mukaan vaikuttamaan myös oman kunnan asioihin. Viime syksystä lähtien olen toiminut Sauvon vapaa-ajanasukkaiden toimikunnan puheenjohtajana. Meillä on aktiivinen ja innostunut porukka, jonka tavoitteena on yhdistää paikallisuus ja vapaa-ajan vieraat, lisätä tietoisuutta kunnan ja paikallisten yritysten tarjoamista palveluista sekä tietysti ennen kaikkea innostaa mökkiläiset mukaan kehittämään kunnan infraa.

Pandemian aikana monet ihmiset olivat etätöissä, myös mökeiltä käsin. Ehkä tämän seurauksena yhä useamman mökkitie voisi tulevaisuudessa olla samalla tie kotiin.

Jaana Elo

Kirjoittaja on Sauvon vapaa-ajanasukkaiden toimikunnan karunalainen puheenjohtaja.