Kytösaho loikkasi PU:n historiaan – ”Olihan se mukava, että sai vaikean kauden päätteeksi tällaisen onnistumisen”

0
Niko Kytösaho jätti viikonloppuna nimensä paimiolaisen urheilun historiaan. Hänestä tuli ensimmäinen Paimion Urheilijoiden väreissä aikuisten tasolla SM-kultaa voittanut yksilöurheilija.

Rovaniemi

Paimion Urheilijoiden Niko Kytösahosta tuli seuran ensimmäinen yksilöurheilija, joka on voittanut Suomen mestaruuden aikuisten tasolla. Historiallinen saavutus varmistui perjantaina Rovaniemellä, jossa hypättiin normaalimäen SM-mitaleista. Kytösaho hyppäsi HS100-mäessä 97 ja 95,5 metriä, ja leiskautukset riittivät kultaan runsaan seitsemän pisteen erolla hopealle hypänneeseen Puijon Hiihtoseuran Eetu Nousiaiseen.

– Olihan se mukava, että sai vaikean kauden päätteeksi tällaisen onnistumisen. Toki hyppääminen oli parempaa jo Planican lentomäessä, joten siinä mielessä trendi on ollut jo pidempään nouseva, Kytösaho miettii.

Kauden suurin pettymys osui alkuvuonna iskeneeseen koronavirustartuntaan, joka vesitti haaveen osallistumisesta Pekingin olympialaisiin. Sen jälkeen Planicassa hypätty uusi pituusennätys 233 metriä ja tuore SM-kulta antavat tärkeää motivaatiota huhtikuun lopulla starttaavaan uuteen treenikauteen.

– Nyt huilataan pari viikkoa ja tehdään ihan muita juttuja kuin mäkihyppyä. Sen jälkeen on aika suunnitella tarkemmin ensi kesän ja syksyn harjoitusohjelmaa ja sitä, kenen kanssa harjoitellaan. Se on kuitenkin selvää, että pääosa treeneistä tehdään taas Keski-Euroopan mäkikeskuksissa, Kytösaho sanoo.

Hullu idea saunan lauteilla

Pronssia normaalimäen mäkikisassa nappasi yhdistetyssä maailman parhaisiin kuuluva Ilkka Herola. Lauantaina Kytösahon ja Herolan roolit vaihtuivatkin päälaelleen, kun PU:n tähti otti osaa yhdistetyn kisaan. Noin 20 kilometriä viimeisen neljän vuoden aikana yhteensä sivakoinut Kytösaho voitti kisan mäkiosuuden, ja pysyi kärkikymmenikössä myös 10 kilometrin hiihto-osuudella päätyen 10:nneksi.

Ajatus kisaan osallistumisesta ei syntynyt hetkessä, vaan jo syksyllä saunan lauteilla.

– Istuttiin syksyllä Arttu Pohjolan kanssa lauteilla ja mietittiin, että pitäisikö lähteä keväällä mukaan yhdistetyn SM-kisaan. Talven aikana myös muut mäkimiehet innostuivat ideasta ja lopulta lähes koko maajoukkue oli mukana kisassa, Kytösaho naurahtaa.

Mäkimiehet ladulla

Toden totta, yhdistetyn kisan 18 osallistujasta kymmenkunta oli mäkihypyn erikoismiehiä. Siten kärkipäässä arvokisamitalisti Herolan lisäksi starttasivat Kytösahon lisäksi muun muassa sellaiset mäkihypystä tutut nimet kuten Nousiainen, Kalle Heikkinen, Andreas Alamommo ja Pohjola.

Puolittaisesta vitsistä singonnut idea ei tuntunut enää yhtä hyvältä, kun 10 kilometrin hiihtolenkistä oli takana runsas puolikas.

– Olihan se aivan kamalaa. Ihan hyvältä aluksi tuntunut idea olikin hirveä virhe, Kytösaho hymyilee ja jatkaa:

– Ensimmäinen kierros meni vielä suht mukavasti, mutta toisella vitosella Herola sai minut kierroksella kiinni ja huikkasi ohi mennessään, että hyppää peesiin. Loikkasin väkisin yhden 200 metrin mäen ”Ilun” perässä ja sen mäen päällä olin niin hapoilla, ettei loppumatkasta tahtonut tulla mitään. Olen hiihtänyt viimeisen neljän vuoden aikana ehkä 20 kilometriä, eikä mäkihyppytreeneissä juuri haeta tuollaisia maksimisykkeitä, Kytösaho kertaa.

Viikonlopun SM-kisoissa hyvää menestystä niitti myös Paimion Urheilijoiden kasvatti, nykyisin raisiolaista SkiTeam 105:sta edustava maastohiihtäjä Aleksi Parttimaa. Hän sivakoi 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa kahdeksanneksi ja sijoittui vielä sunnuntaina 50 kilometrin perinteisen kisassa kymmenenneksi.

 

Juttua muokattu 5.4. klo 16.35: Kytösahon pituusennätys korjattu 223 metristä 233 metriin.