Ollos huoleton tuottajas valveil’ on

0

Muutoksia maatalouden historiaan mahtuu paljon, mutta päätavoite on ollut aina sama; ruokkia ihmiset mahdollisimman tehokkaasti, vaikkei ole siinä aina onnistunut. Tällä hetkellä elämme suurten muutosten aikaa, maatalouden osalta ainakin oman elämäni suurinta. Ensimmäistä kertaa oman viljelyhistoriani aikana vehnällä on hinta, joka houkuttaa tuottamaan. Houkutteleva hinta ei kuitenkaan koske kaikkia tuottajien tuotteita. Samanaikaisesti myös tuotantopanoksilla, kuten lannoitteilla ja polttoöljyllä, on uusi, epähoukutteleva hinta.

Maataloustuottajat ovat jo usean vuoden huutaneet ahdinkoaan, mutta huutoon ei ole vastattu. Vanha satu Poika, joka huusi sutta taitaa olla ihmisille tuttu, mutta toisin kuin sadussa, suomalainen maatalous ei ole huutanut valheita.

Huudot ovat koostuneet jo varmaan kaikille tutuista aiheista, kuten maatalouden kannattavuuden laskusta, maataloustukien määrän tippumisesta, tuotantopanosten hintojen noususta, viljelijöiden rakkaudella ja kestävällä tavalla tuotettujen tuotteiden hintojen halpuuttamisesta sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamista huolista. Nämä olivat huudot ennen Ukrainan kriisiä.

Nyt maatalouden kannattavuus ja tuotantopanosten saatavuus on huonontunut huomattavasti ja suomalaisen maatalouden yksi peruspilareista, huoltovarmuus, joutuu koetukseen.

Ruoan osalta huoltovarmuudella ei tarkoiteta, että meillä on ruokaa huomenna, vaan sillä varmistutaan, että meillä on ruokaa aina. Valtio on ilmoittanut jo pienestä laastarista suomalaiselle maataloudelle huoltovarmuuden nimissä, mutta laastarilla ei korjata alkuperäistä ongelmaa.

Jotta tulevaisuudessakin voimme nauttia maailman puhtainta, antibiootti- ja glyfosaattivapaata ruokaa, niin muistattehan kaupassa sanonnan ”Suosi suomalaista”. Tuottajat ovat valmiita jatkamaan teidän ruokkimistanne.

Harri Louramo

Kirjoittaja on MTK-Paimion puheenjohtaja.