Pääkirjoitus: Oletko sinä varautunut?

0

Ensin oli kaksi koronavuotta eristäytyvää ja eristävää aikaa, nyt meitä huolestuttaa ja hämmentää sota, jota käydään Euroopassa ja jota pakenevia tapaamme täällä kotikulmillakin. Energiantuotannossa on haasteita ilman ilmastonmuutosta ja sotaakin. Aiemmin poikkeuksellisena pidetyt sääilmiöt tuhoineen ja pitkine sähkökatkoineen ovat yhä tutumpia.

Poikkeustilanteista on oikeastaan käsitys jo vähän jokaisella, mutta silti aika monella menee suu soikeaksi, jos vesi on poikki jonkunkin tunnin. Tai ne sähköt.

Kun korona iski, kaupat ja ravintolat kehittivät nopeasti kotiintoimituksiaan. Mutta miten sitten suu pannaan, jos kotiinkuljetus ei toimi. Sähkökatkoksen aikaan normaalisti 24/7 avoinna ollut kauppakin voi joutua pitämään ovet kiinni.

Kotivarajuttua tehdessä kävin katsomassa mitä omista kaapeista löytyy. Yllättävänkin paljon kaikenlaista. Oli jauhoja, kuivahiivaa, makaroneja, riisiä, mysliä. Oli sokeria, suolaa, mausteita, öljyjä, pähkinöitä, siemeniä, rusinoita, jopa sipsukkaa ja erilaisia keksejä. (Valitettavasti karkit eivät meillä säästy.)

Kieltämättä joku paketti oli ehtinyt ohittaa parasta ennen -päivänsä. Mutta löytyi erilaisia säilykepurkkeja, kala- ja paputölkki ja jopa se klassinen purkkihernekeitto. Taco-tarvikkeita, glögiä joulun jäljiltä.

Pakastimessa on aika tavalla vielä marjoja, hiukan peuran- ja poronlihaa ja kalaakin. Mehua tölkeissä.

Talossa on takka ja grilli. Tulitikkuaski löytyi, ja hiilipussi. Polttopuut ovat kyllä vähissä tähän aikaa vuotta. Talo lämpiää sähköllä, joten taitaisi tulla lähtö mökille polttopuiden äärelle.

Pullovettä ei ole yhtään. Niin se taitaa olla, että pulloveden yhdistämme vain joko mökkioloihin tai ulkomaanmatkoihin. Olemme niin tottuneita vesijohdoissa virtaavaan juomakelpoiseen veteen, että pulloveden ostaminen on vierasta.

Paitsi tosiaan jos aikoo pitää yllä kunnon kotivaraa.

Millainen kotivara sinulta löytyy?