Paluu kotikonnuille Paimioon ja pesti Sauvon kunnasta – Markus Vähä-Piikkiö kehuu sauvolaista yhteisöllisyyttä

0
Markus Vähä-Piikkiö kuuli kotiseudun kutsun.

PAIMIO-SAUVO

Sauvon kunnanviraston ovista on viime vuosina kulkenut melkoinen joukko viranhaltijoita suuntaan jos toiseenkin. Työntekijöiden vaihtuvuus on ollut melkoista, etenkin kunnan johtoryhmän sisällä.

Nyt kasassa on kuitenkin osaava ja energinen tekijätiimi. Viimeisimpänä täydennyksenä ryhmään liittyi Markus Vähä-Piikkiö , 45. Hän aloitti helmikuun alussa Sauvon kunnan uutena hallintojohtajana.

Kyseessä oli samalla paluu pääkaupunkiseudulta entiseen koti- ja koulukaupunkiin Paimioon.

– Muutimme viime kesänä Paimioon, Meltolan ja Nummenpään rajamaastoon. Miltei samoille sijoille, missä lapsuudenkotini sijaitsee. Emme rakentaneet omakotitaloa, vaan ostimme lähistöltä vanhan maatilakiinteistön. Nyt opettelemme taas asumaan maalaisidyllissä, Vähä-Piikkiö hymyilee.

MLL, Espoo ja Vantaa

Taakse jäi paitsi pääkaupunkiseutu myös Markuksen työ Mannerheimin Lastensuojeluliiton keskusjärjestön hallintopäällikkönä.

Kehä Kolmosen tuntumassa hänelle ehti karttua työkokemusta myös Espoon kaupungin teknisen toimen palvelupäällikkönä ja Vantaan kaupungin kuntalaispalvelujen aluepalvelupäällikkönä.

Mutta nyt koti on siis Paimiossa ja työpaikka Sauvossa. Piikkiöön ei sukunimestä huolimatta ole kytköstä:

– Isäni puolen suvun juuret ulottuvat Ruskon Merttelän kylän Piikkiöön ja sillä suunnalla peräti 1500-luvulle saakka.

Markus Vähä-Piikkiö on valmistunut Turun yliopistosta pääaineenaan valtio-oppi. Tärkeä opinsauna ei ollut pelkästään yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, vaan myös Turun yliopiston ylioppilaskunta.

Vähä-Piikkiön oli opintojensa ohessa TYY:n pääsihteeri vuodet 2003–2005. Ylioppilaskunnan jäsenmäärä oli tuolloin 13 000 opiskelijan huitteilla.

Opiskelujen päättymistä seurasi noin 15 vuoden työputki Helsingin seudulla. Kunnes kuului kotiseudun kutsu.

”Sauvossa halutaan katsoa eteenpäin”

No miltä se meno nyt Sauvossa vaikuttaa?

– Hyvä tekemisen meininki. Toiveikkuutta ja optimismia, tässäkin maailmantilanteessa. Halutaan katsoa eteenpäin.

– Vahvaa yhteisöllisyyttä. Asiat eivät ole sinun tai minun, vaan meidän, luonnehtii Vähä-Piikkiö ja toteaa, että hyvää yhteishenkeä kerryttää muun muassa uusien kunnanvirastotilojen valmistuminen vuoden loppuun mennessä.

– Työhöni liittyvät kokonaisuudet alkavat pikkuhiljaa hahmottua, vaikka kyllä tässä vielä monenlaista opettelua on. Ja on paljon ihmisiä, joihin ei vielä ole ehtinyt kunnolla tutustua.

Vähä-Piikkiön työnkuva liittyy Sauvossa pitkälti henkilöstöhallintoon. Hän haluaa luoda henkilöstöhallinnosta joustavan ja toimivan kokonaisuuden, jossa itsetarkoitukselliselle byrokratialle ei ole sijaa.

Vapaa-ajallaan Markus Vähä-Piikkiö kuskaa lapsia harrastuksiin ja pyrkii onkimaan selville, mitä kaikkea Paimio-Sauvo -akselilla voi vapaa-ajallaan tehdä. Aika paljon kuluu aikaa myös vanhan maatilakiinteistön kunnostamiseen.

– En voi kehuskella kädentaidoillani, mutta kun aloittaa helpoimmasta päästä, niin kaipa ne taidot pikkuhiljaa karttuvat. Niin ainakin toivon.