Peimarin koulutuskuntayhtymän tulos plussalla

0
Kalatalous- ja ympäristöopiston tappiollisuus pyritään selättämään. – Tavoitteena on saada lisää opiskelijoita. Se olisi positiivisin tapa lisätä tuloja, Ilkka Harkkila sanoo. Kunnallislehden arkistokuva.

PAIMIO, KAARINA,

PARAINEN

Peimarin koulutuskuntayhtymän eli ammattiopisto Livian viime vuoden tulos oli ylijäämäinen, mutta kuntayhtymään kuuluvan kalatalous- ja ympäristöopiston luvut näyttävät melko synkiltä. Paraisilla toimiva opisto teki viime vuonna 436 000 euron tappion.

– Suurimpiä syitä tappiolle ovat liian pienet opiskelijamäärät ja isot kiinteistökulut, koulutuskuntayhtymän johtaja Ilkka Harkkila kiteyttää.

Yhtymähallitus päätti tilipäätöskokouksessaan 15. maaliskuuta, että kalatalous- ja ympäristöopiston tappiollinen toiminta pyritään saamaan kuriin tämän ja ensi vuoden aikana täsmennetyn toimenpidesuunnitelman mukaisesti.

– Uutena ajatuksena on, että opiskelijoita majoitettaisiin asuntolaan vähän tiiviimmin. Silloin yhtä asuntolarakennusta voitaisiin vuokrata ulkopuolisille, Harkkila toteaa.

– Tietysti tavoitteena on saada myös lisää opiskelijoita, mikä olisi positiivisin tapa saada lisää tuloja.

Suunnitelman mukaan pyrkimyksenä on saada kaupaksi pari vuotta myynnissä olleet rivitalot, jotka ovat olleet opettajien asuntoina. Laskelmien mukaan rivitalojen myynti, yhden asuntolan vuokraus ja oppilasmäärän lisääminen kymmenellä kohentaisi opiston taloutta merkittävästi.

Ennakoitu tappio kääntyi voitoksi


Paimion, Kaarinan ja Paraisten omistaman Peimarin koulutuskuntayhtymän viime vuoden ylijäämäksi tuli runsaat 263 000 euroa, vaikka alun perin ennakoitiin lähes 300 000 euron alijäämää. Tilanne parani, kun tavoitteellisten opiskelijavuosien määrä nousi 994:stä 1050:een, ja valtionosuusrahoitus kasvoi sen myötä 750 000 eurolla.

Viime vuonna suunnitelman mukaiset poistot olivat noin 666 000 euroa. Vuosikatteeksi jäi runsaat 929 000 euroa ja toimintakatteeksi noin 937 000 euroa. Investointiosan menot olivat noin 395 000 euroa. Ne jäivät alle puoleen talousarvion luvuista, kun metsäopetuksen ajokoneen osto peruuntui. Se hankitaan myöhemmin leasing-palveluna.

Sijoitusten arvo vaarassa?


Yhtymähallitus sai eteensä myös tilannekatsauksen kuntayhtymän sijoituksista. Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen takia riski on kasvanut ainakin lyhyellä ajanjaksolla, ja sijoitusten tuotto on painunut lievästi negatiiviseksi. Koulutuskuntayhtymän varoja on sijoitettu rahastoihin runsaat neljä miljoonaa euroa. Maaliskuun 8. päivän tilanteen mukaan rahastosijoitusten arvo oli laskenut yli 100 000 euroa.

Koulutuskuntayhtymä siirtyi sijoitusmarkkinoille viime syksyn aikana, kun yhtymävaltuusto oli kesällä siunannut sijoituspolitiikan uudet perusteet. Muutostarve lähti siitä, kun pankit olivat ottaneet käyttöön negatiivisen talletuskoron. Koulutuskuntayhtymän pitkän aikavälin sijoitusstrategiana on nyt maltillinen riskitaso. Pitkäaikaisten sijoitusten pääpaino on korkosijoituksissa ja sijoituksia täydennetään osakesijoituksilla.

Vuonna 2021 kuntayhtymän rahasto-osuuksien hankinta-arvo oli noin 4,1 miljoonaa euroa ja rahastojen tuotto oli 0,82 prosenttia.