Rajusti uudistunut Peimari haluaa hallita palloa ja pelejä

0
Aki Varjonen ponnahti yht'äkkiä yhdeksi Peimarin kokeneimmista pelaajista talven aikana. Keskikenttäpelaaja uskoo, että paimiolais-sauvolainen joukkue yllättää monet taitotasollaan alkavalla kaudella.

Peimari Unitedin miesten edustusjoukkue lähtee Kolmoseen merkittävästi uudistuneella joukkueella. Viime kauden avainpelaajista iso osa on talven aikana joko lopettanut pelaamisen tai siirtynyt muihin joukkueisiin. Merkittävimpinä niminä poistuneiden listoilla ovat pelinsä Peimarin paidassa työkiireiden takia paketoineet monivuotinen kapteeni Samuli Vihervirta ja luottohyökkääjä Nico Salmiosalo.

– Totta kai se on iso menetys pelillisesti mutta ennen kaikkea pukukopissa. Samuli ja Nico olivat kuitenkin vuosia joukkueen henkisiä johtajia ja Samuli ohjasi paljon peliä puheellaan myös kentällä. Toisaalta nyt kun edustusjoukkuetta on pelaajamateriaalin suhteen ravisteltu ihan kunnolla, on treeneissä ja harjoituspeleissä ollut sellaista uuden aikakauden alkua. Ehkä sellainen oli nyt jo korkea aika aloittaa, tuumii myös pitkän uran Peimarissa tehnyt keskikenttäpelaaja Aki Varjonen.

Hän on jatkamassa pelaamista joukkueessa myös tällä viikolla alkavalla kaudella, ja suhtautuu uudistuneeseen joukkueeseen selvästi innostuneesti. Hänen mukaansa joukkueessa on nyt uusien pelaajien myötä niin paljon taitoa, että pallonhallintaan perustuvaan pelitapaan on mahdollisuus myös teorian sijaan käytännössä.

– Uusi valmennus on painottanut pallollisen pelaamisen merkitystä ja sitä, että peliä edistetään mahdollisimman paljon maata pitkin syöttelemällä. Treenien ja treenipelien perusteella nyt meillä näyttäisi olevan myös sellainen joukkue, jonka taitotaso riittää pallonhallintaan pohjautuvaan pelitapaan, Varjonen sanoo.

“Peli on todella kovaa”

Peimarin menestyksen selkärankana, tai ainakin vahvana tukena ovat olleet viimeiset yhdeksän vuotta sekä portugalilainen ammattivalmennus että myös lahjakkaat nuoret portugalilaiset edustusjoukkueen pelaajat. Portugalilaispelaajia ryhmässä on ollut vaihtelevasti 2–4 kaudesta riippuen, ja tulevalla kaudella määrä asettuu kolmeen.

Yksi heistä on hyökkääjänä tai hyökkäävänä keskikenttäpelaajana viihtyvä 20-vuotias Nuno Castro . Kevään harjoitusotteluissa hän viimeisteli kolmessa ottelussa neljä maalia, mutta ei silti tuudittaudu, että sama tahti pysyy itsestään yllä myös virallisissa sarjapeleissä.

– Pelin fyysinen taso täällä yllätti todella. Peli on todella kovaa ja aivan erilaista kuin Portugalissa. Siihen tottuminen vie varmasti vielä aikaa, muun muassa portugalilaisen suurseura Maritimon juniorijoukkueissa aiemmin pelannut Castro miettii.

Hänen haaveensa jalkapalloilijana on sama kuin varmasti monella muullakin nuorella: päästä pelaamaan ammatikseen ja kenties jonain päivänä Mestarien liigaan asti.

– Mutta ensin täytyy osoittaa tasonsa Peimarissa ja auttaa joukkuetta menestymään. Sen jälkeen voi olla mahdollista päästä pelaamaan ylemmäs ja kenties jonain päivänä haaveet voivat toteutua.

Yhteistyö tiiviimmäksi

Peimarin valmennukseen täksi kaudeksi saapuneet edustusjoukkueen päävalmentaja Marco Santos ja Vitosessa pelaavan kakkosjoukkueen päävalmentaja Ricardo Lavrador aikovat tiivistää joukkueiden keskinäistä yhteistyötä kauden aikana selvästi aiempaan verrattuna. Lavrador korostaa, että pelaamalla hyvin Vitosessa mahdollisuus näyttää osaamistaan myös Kolmosen tasolla on aidosti olemassa.

– Kyllä, ja myös ne pelaajat jotka jäävät vähemmälle peliajalla Kolmosessa saavat isompia minuutteja Vitosessa. Yhteistyö on nyt paljon tiivimpää ja tarkoitus on, että merkittävä osa pelaajista pääsisi pelaamaan kummassakin joukkueessa kauden aikana. Totta kai kakkosjoukkueen tavoite on nousta Neloseen, mutta ensisijaisesti kasvattaa pelaajia edustukseen, Lavrador sanoo.

Edustusjoukkue pelasi harjoituskauden aikana tukun harjoitusotteluita, joissa se kohtasi muita Kolmosen tason ryhmiä. Tuloksellisesti hyvin sujuneet ottelut muun muassa MaPSia, HIK:iä ja VG-62:sta vastaan antoivat jonkinlaisen kuvan siitä, missä joukkue menee kauden alla.

– Totta kai hyvät tulokset antavat motivaatiota työntekoon, mutta pitää muistaa, että harjoituspeleistä ei jaeta vielä yhtäkään pistettä. Ne valmistivat kuitenkin paljon muuttunutta joukkuetta hyvin alkavaan kauteen, Santos pohtii.

Joukkue todella on muuttunut paljon. Nuno Castron lisäksi joukkueeseen liittyivät portugalilaisista maalivahti Tiago Francisco ja laitapelaaja Hugo Leite. Veikkausliigatason kokemusta Peimarin keskikentälle tuo muun muassa TPS:ssä pelannut kamerunilainen Alim Moundi.

– Jos teet asiat aina samoin, et voi odottaa myöskään erilaisia tuloksia. Joukkue on uudistunut paljon viime kaudesta ja päätavoitteemme oli kasvattaa sekä pelaajamäärää että pelaajien laatua ryhmässä, Santos kertoo.

Peimari pelaa Kolmosen avausottelunsa torstaina TPK:n vieraana Turun Yläkentällä. Ensimmäinen kotipeli on vuorostaan edessä sunnuntaina 24. huhtikuuta TPS:n U23-joukkuetta vastaan Sauvon Hakkispaanalla kello 15 alkaen. Vitosessa pelaava kakkosjoukkue avaa kautensa tulevana lauantaina Hakkispaanalla kotipelillä FC Komaria vastaan.

Peimarin naiset nuorina haastajina Kolmoseen

Peimari Unitedin naisten edustusjoukkueen viime kausi päättyi riemukkaisiin nousujuhliin, kun nousu Nelosesta Kolmoseen varmistui. Samalla varmistui se, että joukkue kohtaa huhtikuun lopussa alkavassa uudessa sarjassa selvästi aiempaa suuremman haasteen: miten nuori ja kokematon joukkue voi menestyä, kun vastaan asettuu ylemmillä sarjatasoilla rutinoituneita kokeneita pelaajia?

– On selvää, että me olemme tässä sarjassa nuori ja kokematon haastaja. On myös selvää, että tarvitsemme vielä muutaman kokeneen pelaajan lisää joukkueeseen ja etsimme heitä koko ajan. Se ei vain ole helppoa, koska houkuttelevammat seurat sijaitsevat lähempänä Turkua tai Turussa, kertoo joukkuetta toista kautta valmentava portugalilainen Milene Ramos.

Hän korostaa, että nousijajoukkueen ensisijainen tavoite on uusia sarjapaikka myös ensi kaudeksi. Sekin vaatii isoa kehitysharppausta nuorilta pelaajilta kauden aikana.

– Pitää muistaa, että iso osa pelaajistostamme on b-juniori-ikäisiä. Tulevaisuus näyttää kyllä hyvältä, mutta tällä kaudella vaaditaan jo isoja kehitysaskeleita uudessa sarjassa. Mutta me pidämme haasteista ja teemme töitä tavoitteen saavuttamiseksi, Ramos lupaa.

Peimarin kanssa samassa lohkossa pelaa paikallisista joukkueista PaiHan edustusjoukkue. Ramos ennakoi mielenkiintoisia paikallisotteluita joukkueiden välillä.

– Jos miesten puolella asetelma on se, että nuori PaiHa haastaa kokeneen Peimarin, on asetelma naisten puolella täysin päinvastainen. Me olemme se nuori haastaja, joka pyrkii horjuttamaan kokenutta PaiHaa. Yleisölle on luvassa varmasti hyviä ottelutapahtumia pitkin kesää, Ramos hekumoi.

Peimari Unitedin naisten edustusjoukkueen Kolmosen avauspeli pe 29.4. LeKi-futis–Peimari ja ensimmäinen kotipeli Sauvon Hakkispaanalla 14.5. Peimari–RaiFu klo 17.30