Sportia Santala täyttää 70 vuotta – Urheiluliike on kauppiaille kuin toinen koti

0
Sähköpyörät, frisbeegolfkiekot sekä padel-varusteet ovat urheiluliikkeen uusimpia tulokkaita, näyttävät Timo Santala, Elina Järvinen ja Outi Aromaa. Järvisen sylissä vielä nimetön kolmen kuukauden ikäinen tytär.

Urheiluliike Sportia Santala kuuluu Paimion vanhimpiin yrityksiin, ja täyttää tänään perjantaina jo 70 vuotta. Samalla paikallakin se on ollut jo vuodesta 1963 alkaen.

– Isämme Esko Santala perusti yrityksen vuonna 1952, ja hän toimi tässä vielä pitkälti eläkeiässäkin. Alun perin liike oli lähinnä polkupyöräkorjaamo, josta sitten laajennettiin,  Timo Santala kertoo.

Nykyisin kauppiaina toimivat Santala sekä hänen siskonsa Outi Aromaa. Mukana toiminnassa on myös Aromaan tytär Elina Järvinen , joka tosin on nyt äitiyslomalla. Kasvamassa on mahdollisesti siis jo neljäs kauppiassukupolvi.

Sekä Santalalle, Aromaalle että Järviselle perheyrityksessä työskentely ja sen jatkaminen on ollut itsestäänselvyys, sillä jokainen on jo lapsesta saakka viettänyt aikaa liikkeessä ja työskennellyt siellä apulaisena ja kesätöissä.

– Jo opiskelemaan menessä tiesin tulevani tänne töihin. Valmistuin ammattikorkeakoulusta vuonna 2008, opiskelin siellä yrittäjyyttä ja tein opinnäytetyöni tänne, Järvinen kertoo.

Sähköpyörät, frisbeegolfkiekot sekä padel-varusteet ovat urheiluliikkeen uusimpia tulokkaita, näyttävät Timo Santala, Elina Järvinen ja Outi Aromaa. Järvisen sylissä vielä nimetön kolmen kuukauden ikäinen tytär.

Useita muistoja

Koska urheiluliike on kauppiaille ollut aina kuin toinen koti, siihen liittyy myös paljon muistoja vuosien varrelta.

Lapsuusmuistoista liikkeeseen liittyen Aromaalle tulee heti mieleen erityisesti yksi.

– Kun olin pieni, meillä myytiin myös leluja. Olin erityisen ihastunut yhteen nukkeen, jota toivoinkin sitten joululahjaksi. Mutta sitten kuulin, että viimeinen kappale oli myyty, ja muistan vieläkin, että se meni eräälle kaimalleni. Mutta onneksi nukkeja tilattiin lisää, ja sain sitten omanikin, Aromaa kertoo.

Myöhemmin kauppiaana ollessaan hänelle puolestaan sattui hauska väärinkäsitys, kun kauppaan tuli nainen, joka halusi ostaa munasuojat. Aromaa toi hänelle jääkiekkovarustukseen kuuluvat alasuojat ja neuvoi vielä miten ne kuuluu pukea päälle.

– Kunnes sitten selvisi, että hän ei ollut pyytänytkään munasuojia vaan monosuojia!

Frisbeegolf ja padel uutuuslajeina

Sportia Santalan juuret ovat paitsi polkupyörissä, myös suksissa.

– Isoisällämme oli jo 1930-luvulla suksitehdas ja hän on tehnyt myös polkpyöriä. Sota lopetti sen liiketoiminnan ja siinä oli sitten kymmenen vuoden tauko, ennen kuin isäni perusti tämän, Santala kertoo.

Nykyiselle paikalleen liike siirtyi vuonna 1963 ja liikettä laajennettin vuonna 1974.

Polkupyöriä ja suksia valikoimassa on edelleen, mutta valikoima myös uudistuu tarpeen mukaan. Esimerkiksi urheiluvaatteiden osuus on kasvanut vuosi vuodelta.

– Sähköpyörät ovat myös nyt nousseet suosioon, Santala kertoo.

– Ja uutena lajina frisbeegolf, johon on Paimiossa hyvät harrastusmahdollisuudet. Padel on myös uutuus, jonka suosio on Paimiossa varmasti kasvussa uusien kenttien myötä, Järvinen jatkaa.