Tee hauska napostelutarjotin pääsiäiseksi

0
Perinteiselle napostelulautaselle voi kerätä juustoja, lihaa, keksejä ja hedelmiä sekä vihanneksia.

#charcuterie ja #charcuterieboard -hakusanoilla löytyy sosiaalisesta mediasta miljoonia hakutuloksia. Näitä näyttäviä napostelutarjottimia onkin tehty viime vuosina ahkerasti – ja kuvattu esimerkiksi Instagramiin.

Ideana on tuoda erilaisia naposteltavia ruokia tarjolle ja koota ne kauniiksi tai yllättäviksikin kokoonpanoiksi pöydälle syötäväksi. Napostelulautanen sopii hyvin esimerkiksi pääsiäisen alkupalapöydäksi, tai vaikkapa vappuherkuiksi.

Sananmukaisesti charcuterie board tarkoittaa lihalautasta, mutta napostelulautasen voi koota haluamistaan raaka-aineista omien ja vieraiden maun mukaan.

Vinkkejä napostelulautasen kokoamiseen:



Perinteisen tarjoilusetin saat keräämällä tarjolle esimerkiksi kolmea erilaista leikkelettä tai lihaa, kolmea erilaista juustoa, kolmea erilaista suolaista keksiä ja kolmea erilaista vihannesta tai hedelmää.

Tarjoilulautasen voi koota myös makeista herkuista, esimerkiksi erilaisista suklaista, marjoista ja kekseistä.

Perusideana on koota tarjottavat näyttävästi esille. Laita tarjottavat esille esimerkiksi pyöreälle lautaselle. Ala koota eri lajeja lautasen keskeltä ja etene spiraalimaisesti lautasen reunoille. 

Vaihtoehtoisesti jaa tarjoilulautanen kolmionmuotoisiksi lohkoiksi ja asettele kukin tarjottava omaan lohkoonsa. 

Hauskan pääsiäismunanmallisen tarjoilulautasen saat, kun valitset soikean tarjottimen, jolle asettelet tarjottavat vaakasuuntaisiksi raidoiksi.

Kokeile tehdä napostelulautanen pelkistä eksoottisista hedelmistä. Näiden nimiä on hauska arvuutella juhlapöydässä.

Tai kokoa lautaselle vain pyöreitä asioita: viinirypäleitä, oliiveja, kirsikkatomaatteja, lihapullia ja meloneista leikattuja pyörylöitä.

Leikkeleistä tai esimerkiksi kurkuista saa tehtyä kukkasia napostelulautasen koristeeksi.

Kokeile leikellä vihannekset tai hedelmät yllättävällä tavalla. Inspiraatiota saa netistä hakemalla sanoilla ”fruit carving”.

Dipit, hillot ja muut tahmeat syötävät kannattaa laittaa esille pienissä kipoissaan.

Asettele tarjolle hammastikkuja, joilla tarjottavia on helppo napata syötäväksi omalle lautaselle.

Napostelulautanen on myös kaunis tuliainen tai lahja, kun käärit sen sellofaaniin.

Jos lautanen ei mene heti tarjolle, kerää siihen vain kuivatuotteita, kuten pähkinöitä, keksejä, karkkeja ja kuivattuja hedelmiä.