Tundrahanhimassat pysäyttivät: nähtiinkö Paimiossa lumihanhi?

0
Tundrahanhia havaitaan meillä yleisesti, mutta harvoin päästään näkemään näinkin suuria, ruokailemaan pysähtyneitä parvia kuin tällä viikolla. Kuva paikallisen lintuharrastaja Pekka Salmen. Hän ei kuvausmatkallaan havannut lumihanhea.

PAIMIO

Vaikka kelit ehtivät jo viilentyä, niin tällä viikolla alkoi lintumuutto näkyvästi. Aikaiset töyhtöhyypät ja kiurut saivat Paimion peltoaukeilla seuraa arktisten hanhien massoista. Lintuharrastajien huomion kiinnittivät alkuviikosta jopa tuhannen yksilön tundrahanhiparvet, jotka pysähtyivät ruokailemaan Kravinkujan varren pelloille.

Maanantaina kokenut paikallinen lintuharrastaja bongasi parvesta myös harvinaisen valkoisen lumihanhen ( Anser caerulescens).

Lumihanhi on talvella pääosin valkoinen, mutta sen pyrstösulat ovat mustia. Maallikolle lintua voisi kuvata Nils Holgerssonin tarinoista tutuksi valkoiseksi hanheksi.

Lumihanhia on havaittu Suomessa vuodesta 1969 lähtien lähes vuosittain. Birdlife Suomi ry:n tiedottaja ja Linnut -lehden päätoimittaja Jan Södersved sanoo, ettei niitä ole taidettu aiemmin havaita näin aikaisin maaliskuun puolella. Viimeisimmät varmistetut havainnot ovat viime vuodelta Oulun seutuvilta. Etelä-Suomessa havaintoja on ollut ylipäätään harvakseltaan.

Lumihanhen näki kokenut paikallinen lintuharrastaja, joka harmittelee, ettei pysty havaintoaan todentamaan, koska hän oli juuri ehtinyt laittaa kameran autoon. Alunperin hän tuli paikalle kuvailemaan harmaa-, tundra- ja metsähanhien parvia, jotka pysähtyivät aukealle isoina parvina ruokailemaan. Joukosta tunnistettiin myös muutamia lyhytnokkahanhia, mikä edellyttää jo parempaa tunnistustaitoa.

– Kun havaitsin sen lumihanhen, se oli jo siirtymässä kauemmaksi ja nousi sitten lentoon suunnaten muutaman tundrahanhen vanavedessä kohti Liedon peltoaukeita.

Mies ei ehtinyt tehdä havainnosta edes hälytystä, eikä halua kertoa varmentamattomasta havainnosta nimellään.

Jan Södersved pitää havaintoa kohtalaisen varmana. Valkoinen hanhi on kohtalaisen helppoa tunnistaa, vaikka se harvinaisuus onkin.

– Onneksi se oli tosiaan selvästi vaalean värimuodon edustaja. Harmaata olisi ollut vaikeampi tunnistaa tai erottaa risteymistä. Upea laji ja sellainen once in the lifetime- tilanne. Ei ihan heti unohdu, myöntää havainnon tekijä, joka toivoisi havainnolleen vahvistusta. Lintulaumojen tarkkailuun pitäisi kelien puolesta olla suotuisat olosuhteet erityisesti tänään perjantaina, ja Kravinkujan varrella riittää tarkkailupaikkoja.

Birdlifen Södersved haluaa kuitenkin muistuttaa, ettei lintuja pidä mitenkään häiritä ja tarkkailijoiden on suositeltavaa miettiä jonkinlaista maastoutumista pukeutumisessaan.

– Hanhet ovat matkalla pohjoisemmaksi ja tarvitsevat lepoa ja ravintoa.

FAKTA


Useilla pelloilla ympäri Varsinais-Suomea havaitaan päivittäin tuhansien hanhien parvia. Suurimmaksi osaksi linnut ovat pohjoiseen matkaavien harmaahanhien ruokailevia ryhmiä, jotka siirtyvät rannikolle yöpymään ja palaavat pelloille päiväksi ruokailemaan sekä keräämään ravintoa loppumatkaa varten.

Linnut on pysäyttänyt meille vahva lumipeite, joka alkaa heti Varsinais-Suomen yläpuolelta. Linnuista suurin osa onkin jäänyt odottamaan lumipeitteen sulamista.

Kokenut harrastaja tunnistaa lajit toisistaan ulkomuodon, puvun värituntomerkkien ja jopa äänen mukaan.

Peukaloisen retket villihanhien seurassa on Selma Lagerlöfin kuuluisa kirja, jossa Nils Holgersson ( Peukaloinen) matkasi hanhen selässä ympäri Ruotsia.