Turun musiikkijuhlat tuo musiikin Paimion parantolaan

0

Turun musiikkijuhlat järjestää Paimion parantolassa upean konsertin 12. elokuuta, jossa esiintyy kansainvälisesti menestynyt pianisti Paavali Jumppanen . Hän esiintyy parantolan valoisassa Metsäsalissa. Festivaalin taiteellisen johtajan Klaus Mäkelän suunnittelema konsertti onkin nimetty miljöön ja sisällön mukaan nimellä Arkkitehtuuri .

Jumppanen on yksi ikäpolvensa aktiivisimmista ja kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaispianisteista. Hän heittäytyy mielellään suurten teoskokonaisuuksien esittämiseen. Kuluvalla kaudella Jumppanen konsertoi kotimaan lisäksi Kiinassa ja Yhdysvalloissa sekä eri puolilla Eurooppaa. Hän vierailee säännöllisesti merkittävimpien suomalaisorkesterien solistina ja on esiintynyt useiden maineikkaiden eurooppalaisorkestereiden kanssa. Näistä mainittakoon BBC-Symphony Orchestra sekä Oslon filharmonikot.

– Paimion parantola on upea paikka. Olemme hyvin iloisia mahdollisuudesta järjestää parantolan tiloissa konsertti. Konsertin yhteydessä on mahdollisuus tutustua upeaan arkkitehtuuriin ja siellä järjestettäviin näyttelyihin ja ylipäänsä nauttia miljööstä. Tulemme varmasti järjestämään muitakin konsertteja parantolassa tulevina vuosina”, kehaisee Turun musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtaja Liisa Ketomäki .

Ohjelmiston vahva yhteys Alvar Aaltoon

Turun musiikkijuhlien konsertin ohjelmistossa kuullaan Paavali Jumppasen esittämänä esimerkiksi Joonas Kokkosen Viisi bagatellia. Joonas Kokkonen nimitettiin vuonna 1963 Suomen Akatemiaan, jossa hän tutustui akateemikkokollegaansa, arkkitehti Alvar Aaltoon. Keskustelut Aallon kanssa syvensivät Kokkosen entuudestaan arkkitehtonista ajattelutapaa. Säveltäjä ei lämmennyt ajatukselle arkkitehtuurista ”jähmettyneenä musiikkina”. Yhteistä on pikemminkin laajojen kokonaisuuksien kasvattaminen pienistä alkusoluista ja motiiveista.

Aalto suunnitteli Kokkoselle vuonna 1967 nykyisin Villa Kokkosena tunnetun asuintalon Järvenpäähän. Samoihin aikoihin, vuonna 1968, Kokkoselta tilattiin Göteborgin konservatoriota varten uusi pianoteos, Viisi bagatellia pianolle. Bagatelli viittaa sanana johonkin epäoleelliseen ja vähämerkityksiseen, mikä Kokkosen tapauksessa tarkoitti lyhyitä, mutta ytimekkäitä kappaleita. Viisi bagatellia valmistui vuonna 1969 Kokkosen muutettua Aallon suunnittelemaan taloon.

Joonas Kokkosen Viisi bagatellia -teoksen lisäksi ohjelmassa kuullaan Ludwig van Beethovenin Pianosonaatti nro 29 lisänimeltään Hammerklavier sekä Pierre Boulezin tuotantoa.

Konsertti kuullaan Paimion parantolan Metsäsalissa 12. elokuuta 2022 klo 13 ja liput ovat myynnissä Lippupisteellä nyt. Koko ohjelma: https://www.turunmusiikkijuhlat.fi/tapahtuma/arkkitehtuuri/