Venäläismielinen mies uhkaili Ukraina-avun vapaaehtoista

0
Tiia-Mari Tiittanen kertoo, että Ukraina-avun tiloissa tullaan jatkossa pitämään ovet koko ajan lukossa, ja paikalla on aina vähintään kolme henkilöä. Apuaan vapaaehtoisesti antavien turvallisuudesta ei haluta tinkiä.

PAIMIO

Jaana Pakarinen

Sunnuntaina Paimion Ukraina-avun putiikilla Hirsitiellä koettiin uhkaava tilanne, kun parkkipaikalle tullut mies alkoi uhkailla Ukraina-avussa vapaaehtoisena toimivaa eläkeikäistä naista väkivallalla, samalla kun huuteli venäjämielisiä kommentteja.

– Hän huusi äidilleni, että saatanan Ukrainafanit ja slava Russia, toimintaa organisoiva Tiia-Mari Tiittanen kertoo.

Hyökkäyksen kohteena oli Tiittasen äiti. Mies oli myös uhannut hakata Tiittasen äidin, joka pakeni parkkipaikalta putiikkiin sisälle ja lukitsi oven perässään. Tämän jälkeen mies jäi vielä jyskyttämään ovea huudelleen uhkauksia.

Rikosilmoitus tehty


Tapahtumat etenivät sunnuntaina siten, että Tiittasen äiti oli putiikilla työvuorossa iltapäivästä, minkä jälkeen hän poikkesi viereiseen pitseriaan. Putiikki oli avoinna sunnuntaina normaalisti kello 16–19.

– Pitserian eteen tuli autolla pariskunta, josta nainen meni pitseriaan ja mies jäi autoon istumaan. Kun äiti tuli pitseriasta, hän oli tulossa vielä putiikillle, kun mies alkoi autosta huudella hänelle. Kyseessä oli ihan suomalainen mies, tai ei hän ainakaan puhunut millään aksentilla, Tiittanen kertaa.

Hänen äitinsä oli yrittänyt mennä auton ohitse takaisin putiikille, mutta mies jatkoi huutamistaan.

– Hän huusi, että jos äiti koskee hänen autoonsa, niin hän hakkaa tämän. Siinä vaiheessa äiti näki, että mies alkoi avata turvavyötään ja äiti juoksi äkkiä putiikkiin ja pisti oven lukkoon perässään. Mies kuitenkin ehti napata oven kahvasta kiinni ja jäi jyskyttämään ovea, Tiittanen sanoo.

Tapahtuman aikana Ukraina-avun putiikilla työskenteli kolme vapaaehtoista naista. Miehen jyskyttäessä ovea Tiittasen äiti soitti hätäkeskukseen. 

Hän ehti saada ylös miehen auton rekisterinumeron sekä otettua valokuvankin miehestä. Asiasta tehtiin rikosilmoitus. 

Ovet jatkossa kiinni


Tiittanen kertoo, ettei mitään uhkaava ole tapahtunut heille aiemmin, eikä hän ole kuullut, että tällaista olisi tapahtunut muuallakaan vastaavissa tiloissa. Hän ei ole myöskään kuullut, että Suomeen tulleita ukrainalaisia kohtaan olisi käyttäydytty uhkaavasti. 

Silti tapahtuma ei yllättänyt Tiittasta.

– Olen huomannut somesta, että tällainen venäläismielinen huutelu ja ääriajattelu on lisääntynyt, hän toteaa.

Hän aikoo soittaa myös Sauvon Ukraina-apuun ja varoittaa heitä asiasta.

Jatkossa Ukraina-avun putiikin ovet pidetään suljettuina. Hän kertoo, että tapahtuma tietysti järkytti ja pelottikin, sillä tilassa on usein myös lapsia.

– Tästä eteenpäin putiikki pidetään avoinna vain ilta-aikoina, mutta ovet eivät ole auki, vaan lahjoittajat ja lahjoitusten hakijat voivat koputtaa ja tulemme sitten avaamaan, Tiittanen sanoo.

Miehiä toivotaan vapaaehtoisiksi


Paimion Ukraina-apu on Tiittasen mukaan saanut hyvin lahjoituksia.

– Ihmiset ovat olleet todella avuliaita. Tosin nyt alkaa huomata, että vähän lahjoittaminen on hiipunut; tietysti he ketkä ovat halunneet lahjoittaa, ovat sen jo tehneet, hän kertoo.

Vapaaehtoisiakin on ollut riittävästi – joskin erityisesti miehiä haluttaisiin nyt mukaan toimintaan.

– Meitä on lähinnä eläkeikäisiä naisia ja perheenäitejä. Ehdottomasti tällaisten tapahtumien myötä olisi hyvä, että mukaan saataisiin riuskoja naisia ja miehiä, Tiittanen toteaa.