Vapaus pitää kiinni mielipiteestä

0

”Sananvapauden rajoittaminen on aina hälytyssignaali siitä, että demokratia horjuu. Ei ole sattumaa, että diktaattorit rajoittavat aina ensimmäiseksi sananvapautta.” Näin osuvasti on todennut Sirpa Kirjonen, joka työskentelee markkinointi- ja tutkimusjohtajana Uutismedian liitossa.

Vietämme tänään kansainvälisen lehdistönvapauden päivää. Venäjällä sananvapaus on tukahdutettu kokonaan, ja maan johto on säätänyt lakeja piilottamaan totuutta. Venäjällä on sallittua jakaa vain sellaista tietoa, mikä tukee säälimätöntä hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Meillä Pohjoismaissa sananvapautta turvaa perustuslaki, johon sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Sananvapaus tarjoaa tilaa eriäänisyydelle.

Paikallislehdessä sananvapaus näkyy konkreettisesti nasevat-palstalla. Vaikka toimituksessa olisimme kirjoittajan kanssa eri mieltä, annamme tilaa niillekin ajatuksille, joista ajattelemme toisin.

Katsomme, että lukijalla on oikeus kertoa ajatuksensa ja mikä parasta, erilaisten ja ehkä poikkeavien näkemysten julkitulo avaa mahdollisuuden keskusteluun, koska joku toinen voi kertoa olevansa eri mieltä.

Lyhytnäköistä on pyrkiä suitsimaan tai moittimaan heitä, jotka ajattelevat toisin kuin itse tai se oma viiteryhmä. Tyhmintä on sulkea silmänsä ja korvansa siltä, että meitä on moneksi. Jos liian moni kokee ettei millään tule kuulluksi, vaan pikemminkin ohitetuksi ja vähätellyksi, sillä voi olla vakavia seurauksia. Kun tulee kuulluksi, ei tarvitse riidellä tai tapella.

Sananvapauteen kuuluu aina vastuu. Sananvapauden nimissä ei kukaan ole oikeutettu tekemään rikosta. Rikollista on tuottaa vihapuhetta ja levittää rasistisia viestejä, vainota, esittää laittomia uhkauksia, välittää yksityiselämää loukkaavaa tietoa ja loukata kunniaa. Nasevat-palstalla julkaistuissa viesteissä toimitus asettaa rajat ja kantaa vastuun siitä, mitä on sallittua julkaista.

Uskallan muuten ennustaa, että Nato-ratkaisumme jälkeen tulemme kohtaamaan sellaisen ajan, että varsinkin sosiaalisen median kautta levitetään valheita, uhkailua ja pelottelua, ja kaiken takana on halu kasvattaa kansan eripuraa. Huijausviestien keskellä valheiden tunnistaminen kysyy taitoa ja epähuomiossa saatamme välittää jonkun meille vihamielisen tahon viestiä eteenpäin.

Kannattaa siis miettiä kuinka käyttää julkistamisen vapauttaan.