Pääkirjoitus: Kiekkokiukkua

0

 

Televisiokanava C More on tällä hetkellä käytännössä yhtä kuin C Less – ellei peräti C Nothing.

Suomennetaan: C More -kanavan nimi tarkoittaa, että ”näe enemmän”, mutta käytännössä kyse on siitä, että maksuttomilla televisiokanavilla on vuodesta toiseen nähtävillä yhä vähemmän korkean kiinnostavuustason huippu-urheilua.

Valtaosa Suomen kansan rakastamista jääkiekko-otteluista on jo uhrattu rahatalouden alttarille. Ilmaiseksi näkyvät vain Suomen pelit, netin kautta eivät edes ne. MTV-hömppää näkyy maksutta verkossa rajattomasti, mutta kun kiekkomatsi alkaa, niin ruutu pimenee.

Kotikisat ja Suomen kansallislaji. Missä urheiluhenki?

Kansainvälinen jääkiekkoliitto on ahneuksissaan alistanut koko lajin kylmän monopolin alle. Kuuleeko radiosta enää MM-jääkiekkoa? Ei kuule.

Positiivista on kuitenkin, ettei Rene Faselin naamaa ole näissä kisoissa toistaiseksi näkynyt.

Monopoli olisi kuolonisku koko lajille, ellei Suomi olisi jääkiekossa iso suurvalta. Kun kiinnostus lajiin on näin valtaisaa, voi kansaa lypsää lähes loputtomiin.

Ihmetyttää, että SM-liigakin kuvittelee lajin suosion kohenevan siitä, että koko finaalisarjasta vain yksi ottelu tulee TV:stä maksuttomana.

Formula 1 on jo menetetty. No, oikeastaan hyvä niin, sillä jo se, missä kilpailuja käydään, kertoo karua kieltä bisneksen hegemoniasta.

Joku voi sanoa, että hei, tämä on tätä päivää. Mutta tarvitseeko sen olla?

NHL on isompi ja suositumpi kokonaisuus kuin jääkiekon MM-kisat. Mutta niin vain YLE näyttää NHL-kiekkoa. Kiitos siitä.

Jos Pohjois-Amerikassa menee mihin tahansa hikiseen saluunaan, niin kiekkoa taatusti näkyy. Kuten myös baseballia, ”jenkkifutista” ja koripalloa. Siellä ymmärretään, että suuri julkinen näkyvyys on lajin etu.

Suomessa, missä kaikenlaisilla kiskonnalla on ikiaikaiset perinteet, sitä ei ehkä tajuta koskaan.

YLE on ollut jääkiekon kohdalla hampaaton kamppailija. Se perii kansalaisilta rekkakuormallisia veroeuroja, mutta ei pysty hankkimaan oikeuksia kansan rakastamaan jääkiekkoon. Pikkulajien yksitoikkoisia TV-lähetyksiä tulee alati, mutta kun kansan pitäisi saada verolleen oikeasti vastinetta, ovat kädet levällään.

PERTTU HEMMINKI