Pieni yhtenäinen vai suuri hajanainen?

0

Hyvinvointialueen hallinnon järjestäminen etenee ja päätöksiä tehdään tiukassa aikataulussa. Päätöksiä höystää usein se viesti, että niitä on tehtävä, jotta hyvinvointialue pääsee starttamaan vuoden alusta ja työntekijätkin saavat palkkansa. Alkuun vakuutettiin, että entisiä yhteistyöalueita ei nyt rikota, vaan haetaan luontevia yhteistyösuuntia.

Reilu viikko sitten hyvinvointialueen aluehallitus jakoi kuntia erilaisiin sotekeskusalueisiin. Kaarina, Paimio ja Sauvo laitettiin nippuun, mutta samaan haikaillut Lieto laitettiinkin tiukasti äänestäen Loimaan seutuun. Lietolaiset ovat pitäneet ratkaisua huonona, ja kieltämättä se oudolta vaikuttaakin, kun alueilla on vähän yhteistä. Lieto on Turun kaupunkiseutua, ja Loimaa saviseutua. Myös Uudenkaupungin suunnalla alueiden jako on herättänyt ymmärrettävää porua, kun toimivia yhteistyösuuntia rikottiin.

Olisiko kuitenkin yhtenäisempi alue parempi kuin suuri ja hajanainen?

Kunnat voivat päätöksestä valittaa, mutta tänään tiistaina kokoontuva hytevaltuusto saa aluehallituksen tekemän sotekeskusaluepäätöksen vain tiedokseen. Jotenkin sekin tuntuu oudolta siihen nähden, että hytevaaleissa äänestäjät halusivat vaikuttaa nimenomaan siihen, millaisia sotekeskusalueita ja palveluverkkoa tulevaisuuteen rakennetaan.

Hyvinvointialueen asukkaita on rauhoiteltu sillä, että kyse on nyt vain sotekeskusalueiden hallintoratkaisusta. Ei siitä, missä terveys- tai sosiaalipalveluja jatkossa tarjotaan. Uskokoon ken haluaa.

Jos mietitään vähänkin soteuudistuksen lähtökohtia, niin puhuttiin toimintojen tehokkuudesta, palvelujen tasavertaisuudesta ja kustannusten kurissa pitämisestä. Viimeistään vuoden päästä hyvinvointialueella mietitään jo kiivaasti, miten niitä kustannuksia karsitaan ja hallitaan. Silloin kyse on jo siitä, missä ja miten palvelut järjestetään ja kaikkea ei voi keskittää Turkuun. Silloin tutkitaan toimintoja juuri niillä sotekeskusalueillaa, joista nyt päätettiin.

Paimion, Sauvon ja Kaarinan kanssa Lieto olisi käynyt kimppaan kohtalaisen hyvin. Seudullisesti näillä kunnilla on luontevaa yhteistyötä paitsi terveydenhuollossa myös monessa muussakin. Turun Itäisten kuntien yhteistyö juontaa juurensa kymmenien vuosien taakse, mutta sen tämä sotekeskusjako unohti kokonaan. Miksiköhän?

Ei lupaa hyvää jatkostakaan, jos hallinnosta muodostuu alueita ymmärtämätön hallintohimmeli ja poliitikkojen kiistakenttä.

Taina Tukia