Autoistumisen alkutahteja Paimiossa

0

Paimion autoistumisen alkuvaiheista ei ole milloinkaan laadittu kokonaisesitystä. Tuntuu yllättävältä, että 1973 julkaistussa Paimion Historiassakaan asiaa ei käsitellä. Useista tietolähteistä keräämistäni tiedonmuruista koostui seuraavanlainen, varsin ylimalkainen katsaus.

Nykytiedolla Suomen ensimmäinen yksityisen omistama auto on ollut turkulaisella liikemiehellä, Victor Forseliuksella 1900. Ensimmäinen kuorma-auto on todennäköisesti ollut Turussa 1903. Linja-autoliikenne Suomessa alkoi 1905.

Rautatievirkamies Kaarlo Arpalahti osti Paimion ensimmäisen auton 1912, auto oli käytetty N.A.G-vaunu, jonka hän vaihtoi Helsingissä uuteen Opeliin. Paimion toinen auto tuli kunnallisneuvoksen arvon 1929 saaneelle johtaja Akseli Haikiolle 1913. Auto oli Porista käytettynä ostettu Maxvel.

Autoilu oli aluksi hankalaa. Maantiet olivat huonoja ja yleisilläkin teillä oli karjan laiduntamisesta johtuen portteja, joita joutui avaamaan ja sulkemaan. Bensiiniäkin oli haettava kaupungista asti. Sielläkin bensiini oli apteekkien ja rautakauppojen myyntitavaraa ja sitä myytiin astioihin. Autokorjaamoitakaan ei ollut, oli turvauduttava seppien apuun. Renkaan räjähtäessä uuden renkaan pääl- le saaminen oli vastuksellista. Aivan aluksi ilmakumirenkaita ei ollutkaan.

Alkanut maailmansota pysäyttikin autoilun kehityksen alkuunsa. Vasta 1920 autoja rupesi taas saamaan. Mainittuna vuotena Spurilan ja Viksbergin kartanoihin tulivat autot. Väinö Santala kuulutti 22.4. 1925 julkaistulla ilmoituksella rahdin ajoa hankkimallaan uudella Chevrolet kuorma-autolla. Samana vuotena Kauppaosuuskunnallekin hankittiin kuorma-auto. Lehtimaja ilmoitti 1925 henkilöautoa tilattavaksi vuokra-ajoon, Avola ja Pohjonen ajoivat taksia 1928. Kaksi yrittäjää, Toivo Dahl ja A. Honkavaara yhdessä, sekä piirtäjä Uuno Alavuo aloittivat 1925 vuorolinja-autoliikenteen siten, että arkipäivinä ajettiin aluksi yksi edestakainen vuoro Turkuun. Kumpikaan yritys ei toiminut pitkään.

1924 Paimiossa oli 14 henkilöautoa, 11 kuorma-autoa ja 7 moottoripyörää. Auton kuljettaminen tuli luvanvaraiseksi (ajokortti) 1907. Turkulaisen Y. Vuolan autokoulun toimesta Paimiossa järjestettiin autokoulukurssi keväällä 1926. Lähempiä tietoja kurssista on saanut Vähäsillan pajasta.

1922 annettiin asetus autojen ja moottoripyörien rekisteröinnistä ja katsastamisesta. Liikennevakuutus määrättiin pakolliseksi 1937. 1920-luvulla poliisin kuulutuksella moottoriajoneuvot määrättiin tiettynä päivänä ja kellonaikana tuomaan rautatieaseman aukiolle puhdistettuna tarkastusta varten. Tarkastukset tehtiin saapumisjärjestyksessä. Koskapa moottoriajoneuvoja oli vähän, joukkotarkastus oli vielä mahdollinen.

Bensiinipumppuja rupesi ilmestymään 1920 luvulla, aluksi kaupunkeihin ja vähitellen maaseudullekin. Ensimmäinen autokorjaamo aloitti Paimiossa 1926. Lampin puisen pajan viereen valmistui 1928 sementtitiilinen korjaamorakennus, myös Robert Kaikumäellä oli moottorikorjaamo. Linja-auton vaurioitunut kori korjattiin kesällä 1925 Hellmanin puusepänliikkeessä. Autoilun yleistyminen edellytti tieverkoston perinpohjaista kohentamista.

Arimo Lähdeniitty

Kirjoittaja on paikallisen

historian harrastaja ja tuntija.