Harrastamisen malli puhkesi kukkaan Peimarissa – ”Tulevaisuus näyttää hyvältä”

0
Sauvolainen Nelli Sirkkilä on osallistunut kiipeilykerhoon. Tämän kevään viimeisellä kerhokerralla kerholaiset tekivät retken Turun Bouldertehtaalle.

Paimio, Sauvo

Opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämä Harrastamisen Suomen malli -projekti on saanut vauhdikkaan alun niin Paimiossa kuin Sauvossa. Sauvo kuului toimintamuodon pilottikuntiin ja siellä harrastamaan päästiin siten jo alkuvuodesta 2021.

Tällä hetkellä Sauvossa eri harrastusvaihtoehtojen piirissä liikkuu sivistysjohtaja Elli Sainion mukaan viikoittain jo noin 80 koululaista.

– Sauvossa Suomen harrastamisen mallin kerhot ovat pyörineet niin sanotusti täysillä koko kevään, eli korona ei ole aiheuttanut enää rajoituksia. Suosituimpia ovat olleet jalkapallo-, parkour- ja kiipeilykerhot. Jalkapalloon on saanut mukaan myös lapsia, jotka eivät harrasta aktiivisesti lajia vapaa-ajalla. Toisin sanoen toiminnan tavoite on saavutettu, Sainio iloitsee.

Kokonaisuutena Sainio näkee, että nyt kolmantena lukukautena Suomen harrastamisen malli on saatu otettua kunnolla käyttöön Sauvossa ja on alettu saavuttaa niitä tuloksia, johon mallin avulla pyritään. Eli koululaisten liikunta- ja kulttuuriharrastamisen kasvua. Harrastamisen mallin ideana on toteuttaa kerhot osana koulupäivää, joko aamulla ennen oppituntien alkua tai iltapäivällä oppituntien päättymisen jälkeen.

– Korona sotki lähes täydellisesti ensimmäisen kauden ja vielä viime syksyäkin, kun ikäryhmiä tai luokkia ei voitu sekoittaa.

Sainio kertoo Sauvon hakeneen myös jo jatkorahoitusta hankkeelle.

Paimiossa lähes

400 harrastajaa


Paimiossa harrastuskerhojen suosio on ollut tasaisessa kasvussa lukuvuoden aikana, ja huhti-toukokuun taitteeseen mennessä osallistuvien koululaisten määrä on kivunnut projektikoordinaattori Jenni Rönnbergin mukaan jo yli 370:aan.

– Yhteistyökumppaneiden kanssa toiminta on ollut sujuvaa, ja tarjontaa on talven aikana lisätty muun muassa luistelu- ja jääkiekkokerhoilla. Toki listoilla roikkuu myös niitä, jotka eivät peruuta paikkaa, vaikka eivät olisi enää osallistumassa kerhoihin, hän kertaa.

Maanantaina varmistui, että Paimio saa avustusta Paimion harrastamisen mallin jatkamiselle myös ensi lukuvuonna. Avustussumma tosin putosi 100 000 eurosta 92 000 euroon.

– Tulevaisuus näyttää hyvältä. Vaikka summa hieman putosikin tästä kaudesta, tulemme kuitenkin tarjoamaan laadukasta ja monipuolista harrastustoimintaa paimiolaisille lapsille ja nuorille myös ensi lukukaudella, Rönnberg lupailee.

Paimiossa kerhovalikoimaan on kuulunut tarjontaa aivan laidasta laitaan, muun muassa valokuvaus- ja kokkailukerhoista aina parkour- ja jalkapallotunteihin asti.