Helmi-MTB kiemurtelee soramaisemissa – Paimion uusi pyöräilykeidas tarjoaa haastetta vasta-alkajasta maastoguruun

0
Vielä torstaina Petri Eskolin Paimion kaupungin teknisestä toimesta oli kaivinkoneella viimeistelemässä reitistöä. Kaikki on kuitenkin valmista lauantaina puoleenpäivään mennessä, jolloin Helmi-MTB aukeaa kaikille maastopyöräilystä kiinnostuneille.

Paimio

Noin 500 talkootyötunnin seurauksena Paimion Hiekkahelmen ympäristössä päästään lauantaista eteenpäin nauttimaan merkitystä maastopyöräilyreitistöstä. Helmi-MTB-reitistöksi nimetty, kolmeen eri reittiin jakautuva kokonaisuus koostuu kuuden kilometrin vaativasta, kolmen kilometrin keskivaikeasta ja 300 metrin hauskanpito- ja leikittelyreitistä.

Paimion kaupungin puistopuutarhuri Jukka Oksa kiittelee innokasta paikallisista maastopyöräilijöistä koostuvaa talkooporukkaa, joka on loihtinut ajoreitit Hiekkahelmen ympäristöön viimeisen vuoden aikana.

– Käytännössä koko homma sai alkunsa pyöräilijöiden aloitteesta noin puolitoista vuotta sitten. Sen jälkeen reittejä ensin suunniteltiin ja varsinaiset työt maastossa alkoivat noin vuosi sitten. Hetken näytti siltä, että reitistö olisi voitu avata jo syksyllä, mutta päädyimme kuitenkin viimeistelemään reitit vielä kevään aikana, jotta kaikki olisi avajaispäivänä varmasti priimaa, hän kertaa.

Ja priimaa todella on tarjolla. Väyliä on tasoiteltu, tampattu ja merkattu pitkälti käsivoimin, mutta myös osittain kaivinkoneen avulla. Reitistö on rakennettu niin kokeneempia kuin myös vasta maastossa pyöräilyyn totuttelevia varten.

– Haastetta riittää varmasti kokeneemmillekin pyöräilijöille, mutta etenemään pääsee myös, vaikkei maastopyöräilykokemusta olisikaan. Sanoisin, että keskivaikean reitin pystyy kyllä menemään läpi vaikkei alla olisikaan erityisesti maastoon soveltuvaa pyörää tai omaisi kovinkaan paljoa pyöräilykokemusta. Ensimmäisellä kerralla voi taluttaa hankalammat osuudet ja kierrosten myötä varmuus kasvaa, Oksa uskoo.

Oman maun

mukaanSekä keskivaikea että vaativa reitti kiertävät mutkitellen ympäri pohjavesialueen hiekkasärkät ja notkelmat. Siinä missä vaativa reitti mutkittelee enemmän ja kerää suurempia korkeuseroja, on keskivaikea enemmän suoraviivaista ja tasaisempaa etenemistä.

– Reittejä voi myös yhdistellä oman makunsa mukaan, sillä vaativa reitti palaa aina keskivaikean kanssa samalla uralle aika ajoin. Voi siis ajaa esimerkiksi pitkälti keskivaikeaa pitkin ja poimia sitten muutaman lisämutkan vaikeasta jos niin haluaa, Oksa vinkkaa.

Väylät on viimeistelty pitkälti jo olemassa olevien polkujen ja kulkuväylien pohjalle. Maat reittien alla ovat suurimmaksi osaksi Paimion kaupungin omistamia, mutta osaksi reitistö kulkee myös yhden yksityisen maanomistajan mailla.

Yksi merkityn reitistön tavoitteista on, että se vähentäisi maastopyörillä ajamista muualla Hiekkahelmen ympäristössä.

– Se on tietysti yksi tavoite, että jatkossa pyöräilijät käyttäisivät mahdollisimman paljon näitä ympärivuotisia merkittyjä reittejä. Ja toki ne ovat vapaasti myös kävelijöiden käytettävissä. Sellaisen toiveen voisi kuitenkin esittää, että jos ajamista vältetään loka-marraskuun kosteimpina viikkoina, säilyvät reitit paremmassa kunnossa, Oksa vinkkaa.

Lauantaina starttaaHelmi-MTB:n viralliset avajaiset ovat edessä tulevana lauantaina Hiekkahelmen maauimalan parkkipaikalla. Tapahtuma alkaa kello 11, ja varsinaisesti reittien neitsytmatkat starttaavat esiripun laskettua kello 12. Sekä vaativalle että keskivaikealle reitille lähtee omat letkansa, joiden mukaan voi halutessaan liittyä.

– Ainakin sosiaalisessa mediassa tapahtumailmoituksemme oli nähnyt jo torstai-aamuun mennessä 27 tuhatta ihmistä, joten voi olla, että Hiekkahelmessä on ruuhkaa lauantaina, Oksa naurahtaa.

– Hyvähän se vain on, jos uuden reitistön vihkiminen kiinnostaa. Eiköhän autoille tila löydy parkkipaikoilta ja tien varsilta, mutta toki lähealueilta saapuvien toivotaan tulevan paikalle polkupyörällä, hän jatkaa.

Avajaisten lisäksi tapahtumassa kuullaan myös tietoa maastopyöräilyreitistöstä ja sen synnystä, sekä paikalla on myös kaksi pyörien myyntiliikettä esittelemässä eri malleja. Pyöriä on mahdollisuus myös testata tuoreeltaan. Tähtivieraana avajaisiin osallistuu kolminkertainen alamäkiajon Suomen mestari Petteri Leivo .